Az első két kazán bontásával szerdán megkezdődött a rákospalotai szemétégető rekonstrukciója - jelentette be Willi Hauschild, a kivitelező Lurgi cég képviselője.

Az ütemterv szerint az első két kazán jövő év áprilisban állhat ismét üzembe, s a teljes - összesen 19,2 milliárd forintos - beruházás 2005 végére készül el. A kivitelező képviselője hozzátette: a munka során csak a valóban felújításra szoruló alkatrészeket, elemeket cserélik ki, hiszen a létesítmény legtöbb része kitűnő állapotban van, s akár még 20 évig is használható lesz. Willi Hauschild hangsúlyozta: a rekonstrukciót követően az égetőmű a térség egyik legmodernebb ilyen létesítménye lesz.
Közben Vajda Pál főpolgármester-helyettes jelezte: megfellebbezték az égetőművet leállító bírósági ítéletet, amíg viszont nem születik ellenkező tartalmú döntés, addig továbbra sem éget szemetet a hulladékfeldolgozó. Vajda rámutatott azonban arra: az égetőmű alapműködése mintegy 300 millió, a többletszemét Pusztazámorra szállítása további 300 millió, az energiakiesés pedig közel 1 milliárd forintnyi terhet ró a fővárosra az alatt az időszak alatt, amíg a hulladékhasznosítás áll Rákospalotán.
Az újpesti önkormányzat március elején nyert pert első fokon a rákospalotai szemétégető ügyében, az ítélet szerint súlyos egészségkárosító hatása miatt március 31-én be kell zárni a hulladékfeldolgozót. Vajda Pál korábban kijelentette: a bíróság nem vette figyelembe, hogy tavaly megkezdődött az égetőmű 19,2 milliárd forint forrásigényű rekonstrukciója. Vajda szerint az égetőmű törvényesen működött, mert ugyan nem teljesítette a környezetvédelmi előírásokat 1993-tól, de vonatkozik rá az a jogszabály, amely a tulajdonos forráshiánya miatt 2007. október 30-ig lehetővé teszi a határérték feletti kibocsátást. Tájékoztatása szerint a Horn-kormány 1997-ben meghatározta a rekonstrukcióhoz szükséges forrásokat és vállalta a kormánygaranciát a hitelfelvételhez. Vajda szerint azonban a Fidesz-MDF-FKGP-kormány megvonta a hitelfelvétel kormánygaranciáját és három évre "jegelte" a rekonstrukció ügyét. A Fővárosi Közgyűlés 2000 végén döntött arról, hogy állami segítség nélkül, hitelező bankok részvételével végrehajtja a felújítást; ekkor a kormány ismét tárgyalóasztalhoz ült, és 2001 végén kiírták a nemzetközi tendert. A hitelfelvételre azonban továbbra sem vállalt garanciát az Orbán-kabinet. Az ország egyetlen kommunális hulladékégető műve - amelyben évente 350 ezer tonna szilárd szemetet semmisítenek meg - évi 100 ezer lakás villamosáram-fogyasztását és 25 ezer lakás melegvíz-energiáját termelte meg. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Évi 7600 gyerek veszik el a magyar igazságügyben

Évi 7600 gyerek veszik el a magyar igazságügyben

Miközben nagyban tüntetnek, Orbán átugrott Bécsbe

Miközben nagyban tüntetnek, Orbán átugrott Bécsbe

Egy 20 éves fiatalt előállítottak a hétfői tüntetésen

Egy 20 éves fiatalt előállítottak a hétfői tüntetésen

Így teperték le Varju Lászlót a köztévé őrei

Így teperték le Varju Lászlót a köztévé őrei

Milliárdokkal húzza ki a bajból a kormány a kukaholdingot

Milliárdokkal húzza ki a bajból a kormány a kukaholdingot

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene