Az elmúlt hétvégén brit és amerikai nem hivatalos felkérés érkezett Juhász Ferenc honvédelmi miniszterhez arra, hogy Magyarország békefenntartó alakulatot küldjön Irakba; a miniszter szerdára négypárti egyeztetést hívott össze az ügyben. Az MTI információi szerint a felkérés teljesítése esetén több mint száz tagú katonai rendészi alegység venne részt az iraki békefenntartó misszióban.

A katonák külföldi misszióra való felkészítése a feladattól függ - közölte Matyuc Péter, a honvédelmi tárca szóvivője, aki szerint a Magyar Honvédségnek nincs olyan kijelölt alegysége, amely azonnal mozgósítható lenne. A missziós feladatokra kizárólag a hivatásos és a szerződéses katonák jelentkezhetnek önkéntes alapon. A magyar békefenntartók Irakba küldésére csak azután kerülhet sor, hogy a szövetségesek bejelentik a hadműveletek végleges befejezését; jelenleg egyébként 24 műveletben 742 magyar katona vesz részt a világ különböző pontjain - közölte a szóvivő.
A macedón parlament szerdán arról döntött, hogy a balkáni ország katonai kontingenst vezényel az Irakban állomásozó koalíciós erők oldalára. Az egység 39 fős, közülük huszonnyolcan a macedón hadsereg különlegesen kiképzett katonái. Rajtuk kívül még három orvos, hat ápoló és két összekötő tiszt alkotja a csapatot. Ez utóbbi kettő Katarban fog állomásozni. Az orvosok három hét múlva, a többiek pedig május második felében indulnak el állomáshelyükre, ahol várhatóan hat hónapig fognak szolgálatot teljesíteni.
Irakban közben elfogták a Szaddám Huszein egyik vejét, Dzsamál Musztafa Abdallahot, a törzsi ügyek hivatalának helyettes vezetőjét, Szaddám legkisebb lányának férjét, aki a 40. helyen szerepel az iraki háborús bűnösök 55-ös listáján. Az Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) vasárnap jelentette be Abdallah letartóztatását és átadását a szövetséges erőknek. Kézre kerítették Mohammed Hamza az-Zubaidit, a Forradalmi Parancsnokság Tanácsa volt tagját is. Az INC hétfő esti közlése szerint a kongresszust támogató fegyveresek Hilla városában - Bagdadtól száz kilométerre délre - fogták el az-Zubaidit, aki egy időben miniszterelnök-helyettes is volt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram

Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram

Keresztfiú Somogyban: védelmi pénzt szedett az általános iskolában

Keresztfiú Somogyban: védelmi pénzt szedett az általános iskolában

Szörnyen rossz véleménnyel vannak a magyarok az oktatásról és a tanári fizetésekről

Szörnyen rossz véleménnyel vannak a magyarok az oktatásról és a tanári fizetésekről

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap