Aláírták azt a szerződést, amelynek értelmében a Siemens-Kiepe konzorcium 37,3 milliárd forint értékben 40 új villamost szállít a budapesti 4-es és 6-os villamosok kicserelésére. A szerződés kapcsán korábban korrupcióval vádolták a fővárost, amiért a legdrágább ajánlatot tevő cég nyert. A BKV Rt. felügyelőbizottságának egyik tagja által kezdeményezett vizsgálatot a bizottság nyolc másik tagja elvetette, így arra nem kerül sor.

A fővárosi önkormányzat, a BKV Rt. és a Siemens-Kiepe konzorcium képviselői szerdán aláírták azt a szerződést, amelynek alapján a német cég 2006 közepéig 40 új, alacsony padlós villamost szállít 37,3 milliárd forint értékben. A világ leghosszabb, 53 méteres, 350 férőhelyes járműve 875 millió forintba kerül. A tervek szerint 30-50 évig közlekedő új villamosokat abból a 370 millió eurós hitelből veszi meg a főváros, amelyet a 2-es metró felújításához biztosított az Európai Unió bankja, az EIB.
Demszky Gábor főpolgármester az aláírás alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta: hamarosan megkezdődik a 2-es metró felújítása is, s reményei szerint még az idén törvény születik a 4-es metró megvalósításáról. A főpolgármester érdekességként megemlítette, hogy 2006 nyarától csúcsforgalomban minden nagykörúti megállóban lesz majd egy-egy villamos. Az első próbaszerelvények a jövő év őszétől érkeznek, 2005-ben pedig már menetrendszerűen járnak az új villamosok. A régi Ganz-szerelvényeket felújítás után Budapest más területein tovább működtetik.
A szerződés kapcsán korábban korrupcióval vádolták a fővárost, amiért a legdrágább ajánlatot tevő cég nyert. Az Alstom kétéves garancia mellett 140,7 millió, a Bombardier 140,4 millió, illetve hároméves kezességvállalásra 141,7 millió, míg a Siemens ugyancsak kétéves garancia mellett 149,4 millió eurót kért. A tenderkiírás szerint a műszaki feltételekre a pontok 26, a pénzügyi ajánlatokra pedig 74 százalékát adták. Szálka Miklós, a BKV Rt. felügyelőbizottságának tagja vizsgálatot is kezdeményezett a tenderrel kapcsolatban, mert véleménye szerint az nem az eredeti, úgynevezett kétborítékos módszer alapján zajlott. A Szálka által kezdeményezett vizsgálatot a felügyelőbizottság nyolc másik tagja elvetette, így arra nem kerül sor.
Aba Botond, a BKV Rt. vezérigazgatója a szerdai sajtótájékoztatón a tendert kísérő negatív felvetéseket indokolatlannak tartva elmondta: hármas szűrőn keresztül, teljesen korrekt módon, s szinte minden szavazásnál egyhangú voksolással döntöttek az elbírálás során. A bírálat érdekes, újszerű elemeként említette, hogy minden szempontot megpróbáltak forintosítani, s ennek eredményeként lett győztes a három pályázó közül a Siemens. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Önirányú, szociális vagy más-irányú: te melyik típusú önsorsrontó perfekcionista vagy?

Önirányú, szociális vagy más-irányú: te melyik típusú önsorsrontó perfekcionista vagy?

Már nemcsak a jó bért, de a megbecsülést és a törődést is keresik a munkavállalók

Már nemcsak a jó bért, de a megbecsülést és a törődést is keresik a munkavállalók

NYT: A köztévében galambokról beszélnek, miközben az épületben éppen képviselők tiltakoznak

NYT: A köztévében galambokról beszélnek, miközben az épületben éppen képviselők tiltakoznak

Elmosódott tintapacákat kapott Rogán minisztériumától közérdekű adatok helyett az Átlátszó

Elmosódott tintapacákat kapott Rogán minisztériumától közérdekű adatok helyett az Átlátszó

Itt egy térkép, amely megmutatja, milyen szaloncukrot vesznek az egyes megyékben

Itt egy térkép, amely megmutatja, milyen szaloncukrot vesznek az egyes megyékben

Leállította az Európai Bíróság a lengyel bírósági átalakítást

Leállította az Európai Bíróság a lengyel bírósági átalakítást