Nagytakarítást rendeltek el a paksi atomerőmű működő 1-es és a karbantartás alatt álló 2-es blokkjánál szombaton - közölte Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató- és látogatóközpontjának vezetője.

A munkálatokra a normál munkakörülmények visszaállítása, azaz a karbantartás és a 2-es blokknál történt súlyos üzemzavar következtében esetlegesen lerakódott radioaktív szennyeződések eltávolítása miatt van szükség. Kováts Balázs utalt rá, hogy a mostanihoz hasonló tisztításra évente kétszer kerül sor. A takarítás során vegyszeres vízzel lemossák a reaktorcsarnok rozsdamentes acélból készült padlóját, a speciális bevonattal ellátott fal- és födémfelületeket, valamint a különböző segédberendezéseket is. A munkálatokkal a tervek szerint a jövő hét közepén végeznek.
Kováts Balázs beszámolt arról is, hogy folyamatban van a sérült fűtőelemeket tartalmazó tisztítótartály vízmedencéjének leválasztása is a 2-es blokk sértetlen és működőképes technológiai berendezéseiről. A paksi atomerőműnek fűtőanyagot szállító orosz vállalat mérnökei vasárnap érkeznek a Duna-parti városba, hogy segítsenek a sérült fűtőanyag-kazetták biztonságos elhelyezésének megoldásában.
A paksi Atomerőműben április 10-én radioaktív gáz szivárgását észlelték a 2. számú blokk mellett elhelyezett tisztítótartályból. A vizsgálat később kiderítette, hogy a hétfokozatú nemzetközi INES skálán először 2., majd a 3. kategóriába sorolt üzemzavart a tartály hűtésének elégtelensége okozta, aminek következtében a 30 fűtőanyag köteg súlyosan megsérült. A tartály hűtését később helyreállították, és több mérő, valamint szűrőberendezést telepítettek a helyszínre, aminek köszönhetően a blokk kéményénél kiáramló radioaktív gáz aktivitása a múlt hét végére visszaállt a normál üzemi értékre. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Ötmillió dolláros lopás: Pharrell Williamsék dala a bíróság szerint plágium

Ötmillió dolláros lopás: Pharrell Williamsék dala a bíróság szerint plágium

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Vagyonmentés és B-terv második útlevéllel?

Vagyonmentés és B-terv második útlevéllel?

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére