Tetszett a cikk?

Nagytakarítást rendeltek el a paksi atomerőmű működő 1-es és a karbantartás alatt álló 2-es blokkjánál szombaton - közölte Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató- és látogatóközpontjának vezetője.

A munkálatokra a normál munkakörülmények visszaállítása, azaz a karbantartás és a 2-es blokknál történt súlyos üzemzavar következtében esetlegesen lerakódott radioaktív szennyeződések eltávolítása miatt van szükség. Kováts Balázs utalt rá, hogy a mostanihoz hasonló tisztításra évente kétszer kerül sor. A takarítás során vegyszeres vízzel lemossák a reaktorcsarnok rozsdamentes acélból készült padlóját, a speciális bevonattal ellátott fal- és födémfelületeket, valamint a különböző segédberendezéseket is. A munkálatokkal a tervek szerint a jövő hét közepén végeznek.
Kováts Balázs beszámolt arról is, hogy folyamatban van a sérült fűtőelemeket tartalmazó tisztítótartály vízmedencéjének leválasztása is a 2-es blokk sértetlen és működőképes technológiai berendezéseiről. A paksi atomerőműnek fűtőanyagot szállító orosz vállalat mérnökei vasárnap érkeznek a Duna-parti városba, hogy segítsenek a sérült fűtőanyag-kazetták biztonságos elhelyezésének megoldásában.
A paksi Atomerőműben április 10-én radioaktív gáz szivárgását észlelték a 2. számú blokk mellett elhelyezett tisztítótartályból. A vizsgálat később kiderítette, hogy a hétfokozatú nemzetközi INES skálán először 2., majd a 3. kategóriába sorolt üzemzavart a tartály hűtésének elégtelensége okozta, aminek következtében a 30 fűtőanyag köteg súlyosan megsérült. A tartály hűtését később helyreállították, és több mérő, valamint szűrőberendezést telepítettek a helyszínre, aminek köszönhetően a blokk kéményénél kiáramló radioaktív gáz aktivitása a múlt hét végére visszaállt a normál üzemi értékre. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!