Az Egyesült Királyság azt szeretné, ha az iraki békefenntartás minél szélesebb nemzetközi koalícióban jönne létre, ugyanakkor tiszteletben tartja a magyar parlament hétfői döntését, amellyel nem támogatta a kérdés sürgős tárgyalását - mondta Geoffrey Hoon brit védelmi miniszter kedden Budapesten, miután tárgyalt Kovács László külügyminiszterrel.

A brit politikus hangsúlyozta: London nagyra értékeli Magyarország Irakkal kapcsolatos eddigi magatartását, és várakozással tekint a további együttműködés felé. Hoon támogatja azt is, hogy az ENSZ fontos szerepet kapjon az iraki újjáépítési program beindításában. A világszervezet fontos döntéseket hozhat olyan kérdésekben, amilyen az Olajért élelmiszert program újraindítása, az Irakkal szembeni szankciók feloldása és általában az újjáépítés ügye - jelentette ki Geoffrey Hoon.
A sajtótájékoztatón Kovács László kiemelte: a kormány jövő hétfőn ismét megkísérli az iraki békefenntartásban történő magyar részvételt célzó előterjesztés napirendre tűzését az Országgyűlésben. Mint mondta, nem akarja megelőlegezni, mivel járna, ha a Fidesz a jövő héten sem méri fel "saját felelőtlensége" következményeit.
A parlament tegnap nem tudott dönteni az iraki békefenntartásban való magyar részvételről, mivel az ellenzék nem járult hozzá a kormány erről szóló előterjesztésének házszabálytól eltérő tárgyalásához; az ellenzéki pártok nem támogatták az előterjesztés sürgős tárgyalásba vételét sem. Az MSZP és az SZDSZ parlamenti frakciója támogatja, az MDF azonban ellenzi, hogy Magyarország katonai rendfenntartó alakulatot küldjön Irakba; a Fidesz kifogásolja a kormányjavaslat egyes részleteit.
A javaslat szerint az Országgyűlés hozzájárulását adná "az iraki válság rendezése érdekében folytatott műveletek elősegítése érdekében egy legfeljebb 300 - váltási időszakban 600 - fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingens" létrehozásához, katonai rendfenntartó és humanitárius feladatok ellátására. A kontingens tagjai feladataikat 2004. június 30-ig láthatnák el Irakban. Az előterjesztés azt is magában foglalja, hogy az Országgyűlés hozzájárul az iraki válság rendezésében közreműködő fegyveres erők magyarországi átvonulásához, és az ország légterének, repülőtereinek, vasúti hálózatának igénybe vételéhez. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elhunyt Kósa Ferenc filmrendező

Elhunyt Kósa Ferenc filmrendező

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Magyar származású a Kínában elfogott kanadai

Magyar származású a Kínában elfogott kanadai

Mintha mi sem történt volna, visszatértek a Kossuth téri karácsonyfa köré a szánkók

Mintha mi sem történt volna, visszatértek a Kossuth téri karácsonyfa köré a szánkók

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit

Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit