A Greenpeace közép-kelet-európai régiójának magyar és osztrák aktivistái közös demonstrációt tartottak hétfőn délelőtt a paksi atomerőmű bejáratánál. A tüntetők többek között azt szeretnék elérni, hogy ne hosszabbítsák meg az atomerőmű élettartamát.

A tüntetés megelőzte a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatójának az üzemzavar kivizsgálásának eredményét ismertető sajtótájékoztatóját. Kalovits Judit, a szervezők nevében az MTI-nek elmondta: tiltakozásukkal egyrészt azt szeretnék elérni, hogy ne hosszabbítsák meg az atomerőmű élettartamát, másrészt pedig azt, hogy "Magyarország a jövőben ne lehessen kísérleti telep". Ez utóbbival a FRAMATOME cég tisztító eljárására utalt, "amelyet ezelőtt soha sehol nem próbáltak ki".
Az osztrák aktivisták német nyelvű felirata atomellenességre felhívó népszavazást hirdetett. Franko Petri sajtóreferens közölte: június 17-ig aláírásgyűjtést folytatnak, amennyiben százezer aláírást összegyűjtenek, az osztrák parlamentnek tárgyalnia kell a kérdést.
Az MTI vasárnapi értesülései szerint a Paksi Atomerőmű Rt. vizsgálóbizottsága által készített jelentés - amelyet várhatóan ma hoz nyilvánosságra Kocsis István vezérigazgató - akkor válik hivatalossá, ha azt az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) jóváhagyja. Az április 10-i üzemzavarral kapcsolatos esetleges kártérítések alapját is csak az OAH által jóváhagyott jelentés képezheti.
Vörös Lajos, az OAH helyettes főigazgatója, a Nukleáris Biztonsági Igazgatóság vezetője szerint a paksi vizsgálattal párhuzamosan a kormányhivatal is végzi az esemény kivizsgálását; az eredmény nyilvánosságra hozatalának határidejéül május 30-át tűzték maguk elé. Vörös Lajos hozzáfűzte: az is előfordulhat, hogy ha szerintük további vizsgálatra van szükség, akkor ennek elvégzésére kötelezik az atomerőművet. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása

Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő

Momentum: Fel kell készülni a polgári engedetlenség egyéb formáira is

Momentum: Fel kell készülni a polgári engedetlenség egyéb formáira is

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Túlórázik és migránsozik a mémgyár