Tetszett a cikk?

A Greenpeace közép-kelet-európai régiójának magyar és osztrák aktivistái közös demonstrációt tartottak hétfőn délelőtt a paksi atomerőmű bejáratánál. A tüntetők többek között azt szeretnék elérni, hogy ne hosszabbítsák meg az atomerőmű élettartamát.

A tüntetés megelőzte a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatójának az üzemzavar kivizsgálásának eredményét ismertető sajtótájékoztatóját. Kalovits Judit, a szervezők nevében az MTI-nek elmondta: tiltakozásukkal egyrészt azt szeretnék elérni, hogy ne hosszabbítsák meg az atomerőmű élettartamát, másrészt pedig azt, hogy "Magyarország a jövőben ne lehessen kísérleti telep". Ez utóbbival a FRAMATOME cég tisztító eljárására utalt, "amelyet ezelőtt soha sehol nem próbáltak ki".
Az osztrák aktivisták német nyelvű felirata atomellenességre felhívó népszavazást hirdetett. Franko Petri sajtóreferens közölte: június 17-ig aláírásgyűjtést folytatnak, amennyiben százezer aláírást összegyűjtenek, az osztrák parlamentnek tárgyalnia kell a kérdést.
Az MTI vasárnapi értesülései szerint a Paksi Atomerőmű Rt. vizsgálóbizottsága által készített jelentés - amelyet várhatóan ma hoz nyilvánosságra Kocsis István vezérigazgató - akkor válik hivatalossá, ha azt az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) jóváhagyja. Az április 10-i üzemzavarral kapcsolatos esetleges kártérítések alapját is csak az OAH által jóváhagyott jelentés képezheti.
Vörös Lajos, az OAH helyettes főigazgatója, a Nukleáris Biztonsági Igazgatóság vezetője szerint a paksi vizsgálattal párhuzamosan a kormányhivatal is végzi az esemény kivizsgálását; az eredmény nyilvánosságra hozatalának határidejéül május 30-át tűzték maguk elé. Vörös Lajos hozzáfűzte: az is előfordulhat, hogy ha szerintük további vizsgálatra van szükség, akkor ennek elvégzésére kötelezik az atomerőművet. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!