Tetszett a cikk?

Huszonhárom környezet- és természetvédő szervezet állásfoglalásban követeli, hogy független európai uniós vagy ENSZ-szakértők vizsgálják meg, valójában mi történt az atomerőmű üzemanyag-kazettáinak tisztítása során. Jelenleg a gazdasági tárca által kinevezett miniszteri biztos, illetve az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) folytat vizsgálatot az ügyben.

Az Energia Klub, a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Védegylet és a Magyar Természetvédők Országos Szövetsége szerint "kommunikációs szarkofágot" emeltek a paksi erőmű fölé az atomerőmű által az elmúlt hetekben történt balesetekről tegnap közzétett vizsgálati eredményekkel. Csáki Roland, a Greenpeace képviselője úgy vélte, a környezetszennyezéssel összefüggésben felmerülhet a büntetőjogi felelősség kérdése is, hiszen - állítása szerint - megfelelő előzetes számítások nélkül, az ilyen esetekben szükséges többszörös biztonsági rendszerek megkövetelése nélkül engedélyezték a tisztítási technológiát. "Megfelelő műszaki tervezéssel, ellenőrzéssel, illetve a kellő garanciákat nyújtó hatósági engedélyezéssel meg lehetett volna akadályozni az ellenőrizhetetlen láncreakció lehetőségét" - jelentette ki Ámon Ada, az Energia Klub igazgatója, aki szerint nagy baj, hogy a vizsgálatot a balesetért felelős intézmények és cégek végezték. A zöld szervezetek a független vizsgálatra vonatkozó követelésüket a Paksi Atomerőmű Rt.-nek, az Országos Atomenergia Hivatalnak, valamint a paksiakkal kapcsolatban álló orosz, német és francia üzleti köröknek címzik.
Hétfőn a Greenpeace közép-kelet-európai régiójának magyar és osztrák aktivistái közös demonstrációt tartottak az atomerőmű bejáratánál. Az atomerőműben bekövetkezett eddigi utolsó baleset a Greenpeace osztrák ága szerint olyan súlyos, hogy a javítási munkálatok másfél évig tartanak majd, s egy különleges orosz vállalattal kell elvégeztetni. A Greenpeace követeli, hogy egyfelől a Magyarországgal szomszédos országok szakértőiből összeállított bizottság vizsgálhassa meg Paksot, de azt is, hogy az összes európai erőművet nemzetközi szakértői bizottságok vizsgálják át.
A Paksi Atomerőmű Rt. 2-es blokkja súlyos üzemzavarának körülményeiről és következményeiről szóló jelentés szakmai részletkérdéseit a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által kinevezett miniszteri biztos, Aszódi Attila vizsgálja. Az egy hónappal ezelőtti paksi üzemzavar ügyében az általános gyakorlattól eltérően az Országos Atomenergia Hivatal is önálló vizsgálatot indított; a jelentés a tervek szerint május végére készül el. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!