Huszonhárom környezet- és természetvédő szervezet állásfoglalásban követeli, hogy független európai uniós vagy ENSZ-szakértők vizsgálják meg, valójában mi történt az atomerőmű üzemanyag-kazettáinak tisztítása során. Jelenleg a gazdasági tárca által kinevezett miniszteri biztos, illetve az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) folytat vizsgálatot az ügyben.

Az Energia Klub, a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Védegylet és a Magyar Természetvédők Országos Szövetsége szerint "kommunikációs szarkofágot" emeltek a paksi erőmű fölé az atomerőmű által az elmúlt hetekben történt balesetekről tegnap közzétett vizsgálati eredményekkel. Csáki Roland, a Greenpeace képviselője úgy vélte, a környezetszennyezéssel összefüggésben felmerülhet a büntetőjogi felelősség kérdése is, hiszen - állítása szerint - megfelelő előzetes számítások nélkül, az ilyen esetekben szükséges többszörös biztonsági rendszerek megkövetelése nélkül engedélyezték a tisztítási technológiát. "Megfelelő műszaki tervezéssel, ellenőrzéssel, illetve a kellő garanciákat nyújtó hatósági engedélyezéssel meg lehetett volna akadályozni az ellenőrizhetetlen láncreakció lehetőségét" - jelentette ki Ámon Ada, az Energia Klub igazgatója, aki szerint nagy baj, hogy a vizsgálatot a balesetért felelős intézmények és cégek végezték. A zöld szervezetek a független vizsgálatra vonatkozó követelésüket a Paksi Atomerőmű Rt.-nek, az Országos Atomenergia Hivatalnak, valamint a paksiakkal kapcsolatban álló orosz, német és francia üzleti köröknek címzik.
Hétfőn a Greenpeace közép-kelet-európai régiójának magyar és osztrák aktivistái közös demonstrációt tartottak az atomerőmű bejáratánál. Az atomerőműben bekövetkezett eddigi utolsó baleset a Greenpeace osztrák ága szerint olyan súlyos, hogy a javítási munkálatok másfél évig tartanak majd, s egy különleges orosz vállalattal kell elvégeztetni. A Greenpeace követeli, hogy egyfelől a Magyarországgal szomszédos országok szakértőiből összeállított bizottság vizsgálhassa meg Paksot, de azt is, hogy az összes európai erőművet nemzetközi szakértői bizottságok vizsgálják át.
A Paksi Atomerőmű Rt. 2-es blokkja súlyos üzemzavarának körülményeiről és következményeiről szóló jelentés szakmai részletkérdéseit a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által kinevezett miniszteri biztos, Aszódi Attila vizsgálja. Az egy hónappal ezelőtti paksi üzemzavar ügyében az általános gyakorlattól eltérően az Országos Atomenergia Hivatal is önálló vizsgálatot indított; a jelentés a tervek szerint május végére készül el. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Vírusként terjed a gorombaság

Vírusként terjed a gorombaság

Kapott egy extra funkciót az Instagram, hangos siker lehet belőle

Kapott egy extra funkciót az Instagram, hangos siker lehet belőle

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Bezáródott az autójába Theresa May, amikor Angela Merkelhez ment - videó

Bezáródott az autójába Theresa May, amikor Angela Merkelhez ment - videó