Hatalmas meglepetésre a kevésbé esélyesnek tartott Várszegi-csapat, az MTK Hungária nyerte meg a magyar labdarúgó-bajnokságot az FTC előtt. Holott ez utóbbival Várszeginek nagyra törő tervei voltak: előkészítette a tőzsdei bevezetését, amelyet a Bajnokok Ligája-részvétel lett volna hivatott anyagilag is megalapozni, és a befektetők szemében is vonzóvá tenni. Változtat-e labdarúgó üzleti stratégiáján a Fotex-vezér?

Ha másnap reggelig játszanak, a 90 perc alatt látottak alapján akkor sem rúg gólt egyetlen zöld-fehér játékos sem a védekezésre kiválóan felkészített Debrecennek. Gól nélkül pedig nem jár három pont, azt Várszegi sem tudja a mellényzsebéből kiutalni. Mi több, nem is akarta. A bajnokság utolsó fordulója legalább minden kétséget eloszlatott, kiderült, hogy a magyar élcsapatok nem bundáztak, s ezzel éppen az MTK-t magánszemélyként, az FTC-t pedig vállalkozásai révén tulajdonló üzletembert hozták kínos helyzetbe. A hálátlanok…
Mert a szurkolók persze őrjöngtek, randalíroztak, hátulról leütötték Szentes Lázárt, a Debrecen vezetőedzőjét. S bizonyára nem kímélték volna Várszegit sem, ha a kezük közé kerül. Mi tagadás, ezt egyértelműen tudatták a tőlük megszokott (megszokhatatlan) stílusban. Pedig Várszeginek nagyon sokat köszönhet a Fradi: megmenekült a csődtől, fizetőképes részvénytársasággá lett, megtörtént a tőzsdei bevezetés előkészítése. E nélkül könnyen a Vasas, a Kispest, jobb esetben a bukdácsoló Siófok sorsára jutott volna. De nem ez történt. Ellenkezőleg: van Fradi-tévé és újság, ilyen márkájú sör, miegymás. Csak egyvalami nincs: bajnoki győzelem. S ebből adódóan a Bajnokok Ligája új idényét is kihagyni kényszerül az FTC. Gyanítható, hogy Várszegi emiatt jóval kevesebbet költ majd a csapat megerősítésére, hiszen kevesebb ráfordítás megtérülésére van esély az UEFA-kupában, mint a BL-ben. Meglehet, merész tőzsdei terveit is el fogja halasztani.
Ha ugyan a péntek esti sajnálatos események (pese) után egyáltalán kitart a Ferencváros mellett. Ha nem, ezzel egy társadalomlélektani kísérlet is befuccsol, aminek – tapintatos megfogalmazással – az lehetett volna a lényege, hogy az anyagi érdekeltség egyesítse a különböző „világnézetet” valló szurkolói csoportokat, vagy legalábbis fedje el a köztük lévő konfliktusokat. Ez, a pese fényében, úgy látszik, reménytelen.
Valóban az?
P.S.: Vasárnap végül Várszegi úgy döntött, a bajnoki győzelem ellenére az MTK-t adja el, s ezzel elhárul minden akadály a ma még ikercsapatok indulása elől az európai kupákban. Feltéve, hogy az UEFÁ-val el tudja hitetni: nem ő maga irányítja és pénzeli továbbra is a kék-fehéreket. Kérdés viszont, hogy az FTC tervezett erősítése - a zuhanyhíradó szerint Illéssel, Czvitkoviccsal és a hazatérő Halmaival - megvalósul-e. Hiszen az MTK Hungáriának lesz nehezebb dolga a Bajnokok Ligájában, nem érné meg gyengíteni...

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Kétfarkú új alkalmazása megmutatja, hol vannak ingyenes nyilvános wc-k az országban

A Kétfarkú új alkalmazása megmutatja, hol vannak ingyenes nyilvános wc-k az országban

Egyedül szült a börtöncellájában, mert nem találták a kulcsot

Egyedül szült a börtöncellájában, mert nem találták a kulcsot

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

"Orbán áll ott, mint egy faszent"

"Orbán áll ott, mint egy faszent"

Bőnyi rendőrgyilkosság: Győrkös szerint az igazságügyi fegyverszakértő tévedett

Bőnyi rendőrgyilkosság: Győrkös szerint az igazságügyi fegyverszakértő tévedett