Tetszett a cikk?

Bolygóközi pályára állt közép-európai idő szerint hétfő késő este az Európai Űrügynökség (ESA) első Mars-kutató szondája, a Mars Express –közölték az orosz űrhivatal, a Rosszaviakoszmosz illetékesei.

A űreszközt hétfő este a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpontjából egy Szojuz hordozórakétával előbb átmeneti Föld körüli parkolópályára állították, majd a Szojuzra szerelt Fregat gyorsítórendszerről 92 perccel a start után levált a Mars Express, és elindult a vörös bolygóhoz vezető 400 millió kilométeres kozmikus útján. A szonda napelemtáblái rendben kinyíltak, és a Mars Express sikeres manőverek után a nyugat-ausztráliai követőállomáson keresztül bejelentkezett a németországi irányítóközpontba.
A szonda december végén érkezik meg úti céljához. Még mielőtt Mars körüli pályára állna, leválik róla az oldalára rögzített Beagle-2 leszállóegység, amely a remények szerint puha leereszkedést hajt végre a bolygó felszínén, majd megkezdi a marsi talaj vizsgálatát, életre utaló jelek után kutatva. Maga a Mars Express mintegy a bolygó műholdjaként keringve végzi majd sokrétű tudományos kutatóprogramját legalább két éven át. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!