A felsőoktatási törvénynek a parlament által kedden elfogadott módosítása értelmében az államilag elismert nyelvvizsga megszerzése a diplomázás feltétele marad, de ez alól kivételt képeznek a 40 éves kor feletti hallgatók. A reform a több felsőoktatási intézmény által eddig előírt felvételi vizsgát 2005-től kezdve megszünteti.

A felvételi helyett a szelektálás alapját a középiskola végén írt érettségi vizsga képezi majd. A jövőben az egyetemeknek és a főiskoláknak legalább két évvel a diákok jelentkezése előtt közzé kell tenniük az érettségin elért eredményekre vonatkozó követelményeiket. A reform értelmében a különböző felsőoktatási intézményekben kiterjesztik az államilag finanszírozott képzést a másoddiplomákra is.
A diákoknak lehetőségük lesz hivatalos panasszal és fellebbviteli kérelemmel élni, s bírósági eljárást is kezdeményezhetnek majd a hallgatók egyetemük, vagy főiskolájuk ellen. Az is a diákok jogát védő passzusok közé sorolható, hogy az államilag finanszírozott képzésre felvett hallgatókat bármilyen okok miatt - mint például gyenge tanulmányi teljesítmény - költségtérítésre kötelezni a jövőben törvénytelennek minősül.
Egy további rendelkezés szerint a felsőoktatási intézményeknek jogukban áll ezentúl, a velük munka- vagy közalkalmazotti viszonyban nem álló, de országosan elismert szakmai teljesítményt nyújtó személyeknek címzetes fóiskolai tanári, docensi, vagy címzetes egyetemi tanári, docensi címet adományozni. A reform értelmezi a külföldi tanulók fogalmát s tartalmazza az oklevélmelléklet kiadásának kötelezettségét, ami megkönnyítheti a felsőoktatási intézmények közötti átjárást.
A módosítás az egyetemi és főiskolai tanári kinevezéseket elválasztja a munka- és közalkalmazotti viszony létesítésétől: a köztársasági elnök és a kormányfő által kinevezett oktatók adott munkakörökbe való elhelyezése az intézményvezető hatáskörébe fog tartozni.
A törvénymódosítást 192 igen szavazat mellett 138-an ellenezték. Magyar Bálint oktatásügyi miniszter szerint a törvénymódosítás nem öleli át az egész felsőoktatási reformtervezetet; a további változtatásokra ősszel vagy jövő tavasszal lehet majd számítani. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 15.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Blokkolták a tüntetők a Lánchidat

Blokkolták a tüntetők a Lánchidat

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk