Tetszett a cikk?

A felsőoktatási törvénynek a parlament által kedden elfogadott módosítása értelmében az államilag elismert nyelvvizsga megszerzése a diplomázás feltétele marad, de ez alól kivételt képeznek a 40 éves kor feletti hallgatók. A reform a több felsőoktatási intézmény által eddig előírt felvételi vizsgát 2005-től kezdve megszünteti.

A felvételi helyett a szelektálás alapját a középiskola végén írt érettségi vizsga képezi majd. A jövőben az egyetemeknek és a főiskoláknak legalább két évvel a diákok jelentkezése előtt közzé kell tenniük az érettségin elért eredményekre vonatkozó követelményeiket. A reform értelmében a különböző felsőoktatási intézményekben kiterjesztik az államilag finanszírozott képzést a másoddiplomákra is.
A diákoknak lehetőségük lesz hivatalos panasszal és fellebbviteli kérelemmel élni, s bírósági eljárást is kezdeményezhetnek majd a hallgatók egyetemük, vagy főiskolájuk ellen. Az is a diákok jogát védő passzusok közé sorolható, hogy az államilag finanszírozott képzésre felvett hallgatókat bármilyen okok miatt - mint például gyenge tanulmányi teljesítmény - költségtérítésre kötelezni a jövőben törvénytelennek minősül.
Egy további rendelkezés szerint a felsőoktatási intézményeknek jogukban áll ezentúl, a velük munka- vagy közalkalmazotti viszonyban nem álló, de országosan elismert szakmai teljesítményt nyújtó személyeknek címzetes fóiskolai tanári, docensi, vagy címzetes egyetemi tanári, docensi címet adományozni. A reform értelmezi a külföldi tanulók fogalmát s tartalmazza az oklevélmelléklet kiadásának kötelezettségét, ami megkönnyítheti a felsőoktatási intézmények közötti átjárást.
A módosítás az egyetemi és főiskolai tanári kinevezéseket elválasztja a munka- és közalkalmazotti viszony létesítésétől: a köztársasági elnök és a kormányfő által kinevezett oktatók adott munkakörökbe való elhelyezése az intézményvezető hatáskörébe fog tartozni.
A törvénymódosítást 192 igen szavazat mellett 138-an ellenezték. Magyar Bálint oktatásügyi miniszter szerint a törvénymódosítás nem öleli át az egész felsőoktatási reformtervezetet; a további változtatásokra ősszel vagy jövő tavasszal lehet majd számítani. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Verte, földön rángatta, mosogatószert, kávéport, kólát borított feleségére egy katona

Verte, földön rángatta, mosogatószert, kávéport, kólát borított feleségére egy katona

A Telexhez igazolt az Index volt vezérigazgatója

A Telexhez igazolt az Index volt vezérigazgatója

Indul a paksi bővítés, 300 millióért vettek több kilométer függönyt, több száz WC-kefét és egyéb berendezéseket

Indul a paksi bővítés, 300 millióért vettek több kilométer függönyt, több száz WC-kefét és egyéb berendezéseket