Tetszett a cikk?

Clare Short, Tony Blair kormányának egykori nemzetközi fejlesztési minisztere szerint a brit miniszterelnök és Bush amerikai elnök már tavaly nyáron titkos megállapodást kötött Irak megszállásáról - tudta meg a The Guardian. Short e kijelentést annak a vizsgálatnak a során tette, amely azt hivatott eldönteni, miképpen használta fel Blair kormánya a hírszerzési információkat az iraki tömegpusztító fegyverekről.

Bár a fejlesztési miniszter, aki a Nagy-Britannia által Irak ellen indított háború miatt mondott le, konkrét személyeket nem nevezett meg, "három, régóta a hírszerzésnek dolgozó személyre" hivatkozott. A tőlük kapott információk szerint "Bush és Blair tavaly nyáron született titkos megállapodása értelmében a hadjárat kitűzött időpontja február vagy március volt" - jelentette ki a volt miniszter.
Short egyben azt is Blair szemére vetette, hogy tudatosan vezette félre a közvéleményt. " "Blair sorozatos fél-igazságokkal és túlzásokkal vezette az országot a háborúba" -mondta.
Robin Cook volt külügyminiszter szerint - ő ugyancsak az ENSZ-felhatalmazás nélkül indítandó Irak ellen indítandó háború miatt mondott le - Blair nem tudatosan hazudott országának és a világnak, de a hírszerzési forrásokat szelektáltan használta fel, hogy alátámasszon egy előre elhatározott politikai irányvonalat.
Az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverek létezésére vonatkozó konkrét bizonyítékok hiánya már amúgy is kényelmetlenbe hozta a brit kormányt az utóbbi hetekben. A külügyi, a hírszerzési és a biztonsági bizottság egyaránt résztvesz a már emlitett vizsgálatban. Tony Blair miniszterelnök és Jack Straw külügyminiszter tagadja a vádakat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmarad Berki Krisztián büntetőfékezéses tárgyalása

Elmarad Berki Krisztián büntetőfékezéses tárgyalása

A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártását

A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártását

Megnéztük, mire megy el az a hatezer milliárd, amit a kormány az EU-tól kért a járvány utáni helyreállításra

Megnéztük, mire megy el az a hatezer milliárd, amit a kormány az EU-tól kért a járvány utáni helyreállításra