Clare Short, Tony Blair kormányának egykori nemzetközi fejlesztési minisztere szerint a brit miniszterelnök és Bush amerikai elnök már tavaly nyáron titkos megállapodást kötött Irak megszállásáról - tudta meg a The Guardian. Short e kijelentést annak a vizsgálatnak a során tette, amely azt hivatott eldönteni, miképpen használta fel Blair kormánya a hírszerzési információkat az iraki tömegpusztító fegyverekről.

Bár a fejlesztési miniszter, aki a Nagy-Britannia által Irak ellen indított háború miatt mondott le, konkrét személyeket nem nevezett meg, "három, régóta a hírszerzésnek dolgozó személyre" hivatkozott. A tőlük kapott információk szerint "Bush és Blair tavaly nyáron született titkos megállapodása értelmében a hadjárat kitűzött időpontja február vagy március volt" - jelentette ki a volt miniszter.
Short egyben azt is Blair szemére vetette, hogy tudatosan vezette félre a közvéleményt. " "Blair sorozatos fél-igazságokkal és túlzásokkal vezette az országot a háborúba" -mondta.
Robin Cook volt külügyminiszter szerint - ő ugyancsak az ENSZ-felhatalmazás nélkül indítandó Irak ellen indítandó háború miatt mondott le - Blair nem tudatosan hazudott országának és a világnak, de a hírszerzési forrásokat szelektáltan használta fel, hogy alátámasszon egy előre elhatározott politikai irányvonalat.
Az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverek létezésére vonatkozó konkrét bizonyítékok hiánya már amúgy is kényelmetlenbe hozta a brit kormányt az utóbbi hetekben. A külügyi, a hírszerzési és a biztonsági bizottság egyaránt résztvesz a már emlitett vizsgálatban. Tony Blair miniszterelnök és Jack Straw külügyminiszter tagadja a vádakat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tizenöt millió dolláros óvadékot ajánlottak a Huawei pénzügyi igazgatójának ügyvédei

Tizenöt millió dolláros óvadékot ajánlottak a Huawei pénzügyi igazgatójának ügyvédei

Ennyibe kerülhet majd az első 5G-s telefon Európában

Ennyibe kerülhet majd az első 5G-s telefon Európában

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Orbán testével védi az ülést levezető elnököt – fotó

Orbán testével védi az ülést levezető elnököt – fotó

Fáról leesett gyümölcs

Fáról leesett gyümölcs

A zsidózó Szávay december 31-én adja vissza mandátumát

A zsidózó Szávay december 31-én adja vissza mandátumát