Tetszett a cikk?

Hónapokig elhúzódhat Kulcsár Attila kiadatása, mivel a K and H Equities sokmilliárdos sikkasztással gyanúsított brókere nem járult hozzá a gyorsított kiadatási eljárás alkalmazásához a bécsi tartományi büntetőbíróságon hétfőn lefolyt tárgyaláson.

Kulcsár nem csupán nem járult hozzá a gyorsított eljáráshoz, hanem azt is kérte, hogy az ügyben illetékes legfelső bíróság nyilvános tárgyaláson döntsön kiadatásáról, s erre a tárgyalásra őt is idézzék be.
A bíró, akinek Kulcsár Attila kiadatási fogságban tartásának meghosszabbításáról kellett döntenie, 88,13 millió euróban szabta meg a kauciót: ennek az összegnek a letétbe helyezése nyomán szabadon engednék a brókert. Kulcsár magától 50 ezer eurót ajánlott fel, de a bíró a magyar hatóságok által feltételezett lehetséges legmagasabb kárösszeget vette alapul. "Amikor fennáll a szökés veszélye - s a kiadatási fogság éppen a veszély megelőzését szolgálja - mindig köteles kauciót kiszabni a bíró, kivételt a főbenjáró bűncselekmények képeznek" - mondta el az MTI-nek Friedrich Forsthuber, a bíróság szóvivője.
Kulcsár Attila kiadatási kérelme és az elfogató parancs szövege megérkezett a bécsi illetékesekhez: most ennek fordítása van folyamatban, s ha elkészül, újra kikérdezik a brókert. Ezt követően kerülne a legfelső tartományi bírósághoz a kiadatás ügye, de addig még Kulcsár tehet lépéseket: hétfőn ugyan nem nyilatkozott a megállapított, igen magas kaucióval kapcsolatban, de három napon belül ezt még megteheti, s panasszal is élhet.
Az illetékes osztrák bíróság valószínűleg a kiadatási kérelem kiegészítését fogja kérni a magyar hatóságoktól - mondta hétfő délután Bárándy Péter igazságügy-miniszter. A miniszter hozzátette, hogy az ügyben az osztrák tartományi bíróság dönt, a végleges engedélyt pedig a bécsi igazságügyi minisztérium adja majd meg.
A kiadatási eljárás mindennel együtt hónapokig elhúzódhat, mert maga Kulcsár Attila, illetve ügyvédje is különféle jogi lépésekkel lassíthatja azt. Például legvégül, amikor a legfelső tartományi bíróság döntése megszületett, s azt továbbítanák az engedélyezésre jogosult igazságügyi minisztériumnak, a gyanúsított még ez ellen is fellebbezhet a legfelső törvényszékhez. Bánáti János, Kulcsár Attila védőügyvédje az Info Rádiónak elmondta, nem az időhúzás szándékával utasította el a gyorsított eljárást a kiadatással kapcsolatban, s nem fog minden jogorvoslati lépcsőt végigjárni, de így is legalább fél év, vagy még hosszabb idő telhet el Kulcsár hazatéréséig. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Napokig képes ellátni a házat árammal egy újfajta akkumulátor

Napokig képes ellátni a házat árammal egy újfajta akkumulátor

Az osztrák kormány és a szerencsejáték-óriáscég közös botrányától hangos Ausztria

Az osztrák kormány és a szerencsejáték-óriáscég közös botrányától hangos Ausztria