Hónapokig elhúzódhat Kulcsár Attila kiadatása, mivel a K and H Equities sokmilliárdos sikkasztással gyanúsított brókere nem járult hozzá a gyorsított kiadatási eljárás alkalmazásához a bécsi tartományi büntetőbíróságon hétfőn lefolyt tárgyaláson.

Kulcsár nem csupán nem járult hozzá a gyorsított eljáráshoz, hanem azt is kérte, hogy az ügyben illetékes legfelső bíróság nyilvános tárgyaláson döntsön kiadatásáról, s erre a tárgyalásra őt is idézzék be.
A bíró, akinek Kulcsár Attila kiadatási fogságban tartásának meghosszabbításáról kellett döntenie, 88,13 millió euróban szabta meg a kauciót: ennek az összegnek a letétbe helyezése nyomán szabadon engednék a brókert. Kulcsár magától 50 ezer eurót ajánlott fel, de a bíró a magyar hatóságok által feltételezett lehetséges legmagasabb kárösszeget vette alapul. "Amikor fennáll a szökés veszélye - s a kiadatási fogság éppen a veszély megelőzését szolgálja - mindig köteles kauciót kiszabni a bíró, kivételt a főbenjáró bűncselekmények képeznek" - mondta el az MTI-nek Friedrich Forsthuber, a bíróság szóvivője.
Kulcsár Attila kiadatási kérelme és az elfogató parancs szövege megérkezett a bécsi illetékesekhez: most ennek fordítása van folyamatban, s ha elkészül, újra kikérdezik a brókert. Ezt követően kerülne a legfelső tartományi bírósághoz a kiadatás ügye, de addig még Kulcsár tehet lépéseket: hétfőn ugyan nem nyilatkozott a megállapított, igen magas kaucióval kapcsolatban, de három napon belül ezt még megteheti, s panasszal is élhet.
Az illetékes osztrák bíróság valószínűleg a kiadatási kérelem kiegészítését fogja kérni a magyar hatóságoktól - mondta hétfő délután Bárándy Péter igazságügy-miniszter. A miniszter hozzátette, hogy az ügyben az osztrák tartományi bíróság dönt, a végleges engedélyt pedig a bécsi igazságügyi minisztérium adja majd meg.
A kiadatási eljárás mindennel együtt hónapokig elhúzódhat, mert maga Kulcsár Attila, illetve ügyvédje is különféle jogi lépésekkel lassíthatja azt. Például legvégül, amikor a legfelső tartományi bíróság döntése megszületett, s azt továbbítanák az engedélyezésre jogosult igazságügyi minisztériumnak, a gyanúsított még ez ellen is fellebbezhet a legfelső törvényszékhez. Bánáti János, Kulcsár Attila védőügyvédje az Info Rádiónak elmondta, nem az időhúzás szándékával utasította el a gyorsított eljárást a kiadatással kapcsolatban, s nem fog minden jogorvoslati lépcsőt végigjárni, de így is legalább fél év, vagy még hosszabb idő telhet el Kulcsár hazatéréséig. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ki az a barbár, aki egy kacsaszobrot megrongál?

Ki az a barbár, aki egy kacsaszobrot megrongál?

44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak jövőre az Ausztriában dolgozó magyarok

44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak jövőre az Ausztriában dolgozó magyarok

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt

Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek

Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek