Tetszett a cikk?

Pakson még hónapokig is eltart a "romeltakarítás". Az áprilisi üzemzavart követően mindmáig nem rendült meg Kocsis István vezérigazgató pozíciója, habár az Energia Klub a fejét követeli, s bűncselekmény gyanújával a legfőbb ügyészhez fordul. Az atomerőmű vezérkara most azt vizsgálja, az üzemzavar elhárítása előtt újraindítható-e a 2-es blokk, holott ezt a megoldást Aszódi Attila miniszteri biztos ellenzi.

A Paksi Atomerőmű Rt. igazgatósága hétfői ülésén elfogadta az erőmű vezetőségének javaslatát, s az olcsóbb és műszakilag jobb ajánlatot fogadta el a 460 megawattos 2-es blokk április 10-ei súlyos üzemzavarának elhárítására. Az egyik pályázó maga a francia tulajdonú Framatome-ANP cég volt, amely a fűtőelemeket tisztító tartályt is szállította és üzemeltette. Az üzemzavart kiváltó fő ok épp a tartály hibás tervezése volt – szögezte le a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) hétfőn közzétett jelentése. A másik jelentkező a fűtőelemek szállítója, az orosz TVEL cég volt, amelynek szakemberei a csernobili balesetkor megolvadt reaktor kármentesítésében is szerepet vállaltak. További négy, a PA által felkért szakcég kellő ismeretek hiánya miatt nem is pályázott a megbízásra.
A külső szakértőkkel is megerősített paksi értékelő bizottság először műszaki szempontból, az árat nem ismerve választotta ki a kedvezőbb ajánlatot, a Framatome-ANP terveit 158, a TVEL-ét 182 pontra értékelték. Az orosz cég 4,5 millió dollárért vállalta a kárelhárítást. (A francia vállalat nem járult hozzá az árajánlat nyilvánosságra hozatalához.) Javaslata szerint a sérült fűtőelem-kötegeket hermetikus tokba rakják kézi vezérlésű gépek segítségével, s ugyancsak betokoznák a tartály fenekére került üzemanyag-maradványokat. A tokokat a reaktor melletti pihentető medencébe raknák, ahol általában 5 évig tárolják a kiégett fűtőelemeket. A medencében van tartalék hely e célra – mondta a hvg.hu kérdésére Kocsis István vezérigazgató –, s az erőmű területén található léghűtéses átmeneti tárolóban szintén van erre a célra hely. Oda egyébként az oroszországi kiszállítások leállítása, 1998 óta helyezik el a pihentető medencéből kikerült kazettákat, amelyek átmeneti tárolása 50 évre szól, addig kell kialakítani a végleges lerakót. A tisztítótartályból mindvégig víz alatti műveletekkel kerülnének ki a hasadóanyagok, amelyek az öt éves vízhűtés után mintegy 80 fokra hűlnek, jelenleg azonban 1000 foknál is nagyobb hő leadására képesek, amiről a tisztítótartály áprilisi gőzrobbanása is tanúskodik.
Az eredményhirdetés után Kocsis István vezérigazgató szerint egy hónap is eltelhet a szerződéskötésig. Ezt követően hat hónapra van szükség az előkészületekre, további kettő kell a végrehajtásra. Az engedélyezés további hónapokat vesz igénybe. A hatósági eljárásban a PA viseli a felelősséget a műveletért, s az irányítást is az atomerőmű szakembereinek kell végezniük. A PA igazgatósága feltehetően azért döntött így, mert a NAÜ jelentése szerint a tartály hibás tervezése mellett az vezetett az üzemzavarhoz, hogy az erőmű túlságosan bízott a külföldi szakemberekben. Az Országos Atomenergia Hivatal a múlt héten azt már engedélyezte, hogy a tisztítótartály feleslegessé vált tartozékait, például a vegyszeradagoló berendezést eltávolítsák a reaktorcsarnokból.
Továbbra is vitatott a kárfelelősség. A PA Kocsis vezetésével tárgyal a Framatome-ANP-vel, akinek becslése szerint egy-két hónap alatt eldől, sikerül-e megegyezniük, vagy a berni választott bírósághoz fordulnak-e. "Mindkét fél nagy erőfeszítéseket tesz a megállapodásért, hogy ez utóbbit elkerülje" – mondta hétfői sajtótájékoztatóján a vezérigazgató. Az egyébként teljesen ép 2-es blokk üzemszünete napi 50 millió forint árbevétel-kieséssel jár. "Komolyan vizsgáljuk, hogy az üzemzavar-elhárítás befejezése előtt, a biztonságot nem veszélyeztetve újraindítható-e a 2-es blokk" – mondta az igazgatóság hétfői ülése után Molnár Károly, az igazgatóság elnöke. Bár Aszódi Attila miniszteri biztos többször is nyilvánosan hangoztatta: ellenzi, hogy a pihentető medence mellett levő, azzal hidraulikailag összefüggő aknában levő tisztítótartály eltávolítása előtt beindítsák a reaktort, de az ő "hatásköre nem terjed ki az üzleti döntésekre" – jelentette ki a vezérigazgató a hvg.hu kérdésére. Kétségtelen, hogy Aszódi - aki civilben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanreaktorát is működtető Nukleáris Technikai Intézet igazgatóhelyettese - jogosítványai tisztázatlanok.
Kocsis pozíciói egyébként szilárdnak tűnnek, bár az Energia Klub a fejét követeli. A civil szervezet múlt heti sajtóközleménye szerint a legfőbb ügyészhez fordult bűncselekmény alapos gyanújával, mivel szerinte megáll "a biztonsági szabályok szándékos figyelmen kívül hagyása" minősítés, ami legalábbis foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, de minősíthető akár visszaélésnek is nukleáris létesítmény üzemeltetésével. A legfőbb ügyész döntéséig "a vétkeseknek nem lehetne további szerepük az üzemeltetésben" – véli a zöldszervezet. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség hétfőn közzétett jelentése szerint viszont Kocsis "egy megbeszélésen", amelyet a NAÜ szakértői csoportjával folytatott, "felelős, kompetens és hozzáértő szakembernek mutatkozott, aki elkötelezett a PA biztonságának növelése mellett". A PA tulajdonosának, az MVM Rt.-nek „tudomásom szerint nincs szándékában leváltani a PA vezetőit” – mondta a hétfői sajtótájékoztatón a PA elnöke.
Vajon ki vagy mi lesz képes lecsillapítani a kedélyeket?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez számítógépben is sok: 18 GB RAM kerülhet az Asus legújabb telefonjába

Ez számítógépben is sok: 18 GB RAM kerülhet az Asus legújabb telefonjába

A szolgálati jogviszony miatt nem dolgozhat tovább együtt Dézsi Csaba András és a felesége

A szolgálati jogviszony miatt nem dolgozhat tovább együtt Dézsi Csaba András és a felesége

Rákapcsol a Honor: sorra jönnek az új telefonok, köztük egy összehajtható is

Rákapcsol a Honor: sorra jönnek az új telefonok, köztük egy összehajtható is