Pakson még hónapokig is eltart a "romeltakarítás". Az áprilisi üzemzavart követően mindmáig nem rendült meg Kocsis István vezérigazgató pozíciója, habár az Energia Klub a fejét követeli, s bűncselekmény gyanújával a legfőbb ügyészhez fordul. Az atomerőmű vezérkara most azt vizsgálja, az üzemzavar elhárítása előtt újraindítható-e a 2-es blokk, holott ezt a megoldást Aszódi Attila miniszteri biztos ellenzi.

A Paksi Atomerőmű Rt. igazgatósága hétfői ülésén elfogadta az erőmű vezetőségének javaslatát, s az olcsóbb és műszakilag jobb ajánlatot fogadta el a 460 megawattos 2-es blokk április 10-ei súlyos üzemzavarának elhárítására. Az egyik pályázó maga a francia tulajdonú Framatome-ANP cég volt, amely a fűtőelemeket tisztító tartályt is szállította és üzemeltette. Az üzemzavart kiváltó fő ok épp a tartály hibás tervezése volt – szögezte le a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) hétfőn közzétett jelentése. A másik jelentkező a fűtőelemek szállítója, az orosz TVEL cég volt, amelynek szakemberei a csernobili balesetkor megolvadt reaktor kármentesítésében is szerepet vállaltak. További négy, a PA által felkért szakcég kellő ismeretek hiánya miatt nem is pályázott a megbízásra.
A külső szakértőkkel is megerősített paksi értékelő bizottság először műszaki szempontból, az árat nem ismerve választotta ki a kedvezőbb ajánlatot, a Framatome-ANP terveit 158, a TVEL-ét 182 pontra értékelték. Az orosz cég 4,5 millió dollárért vállalta a kárelhárítást. (A francia vállalat nem járult hozzá az árajánlat nyilvánosságra hozatalához.) Javaslata szerint a sérült fűtőelem-kötegeket hermetikus tokba rakják kézi vezérlésű gépek segítségével, s ugyancsak betokoznák a tartály fenekére került üzemanyag-maradványokat. A tokokat a reaktor melletti pihentető medencébe raknák, ahol általában 5 évig tárolják a kiégett fűtőelemeket. A medencében van tartalék hely e célra – mondta a hvg.hu kérdésére Kocsis István vezérigazgató –, s az erőmű területén található léghűtéses átmeneti tárolóban szintén van erre a célra hely. Oda egyébként az oroszországi kiszállítások leállítása, 1998 óta helyezik el a pihentető medencéből kikerült kazettákat, amelyek átmeneti tárolása 50 évre szól, addig kell kialakítani a végleges lerakót. A tisztítótartályból mindvégig víz alatti műveletekkel kerülnének ki a hasadóanyagok, amelyek az öt éves vízhűtés után mintegy 80 fokra hűlnek, jelenleg azonban 1000 foknál is nagyobb hő leadására képesek, amiről a tisztítótartály áprilisi gőzrobbanása is tanúskodik.
Az eredményhirdetés után Kocsis István vezérigazgató szerint egy hónap is eltelhet a szerződéskötésig. Ezt követően hat hónapra van szükség az előkészületekre, további kettő kell a végrehajtásra. Az engedélyezés további hónapokat vesz igénybe. A hatósági eljárásban a PA viseli a felelősséget a műveletért, s az irányítást is az atomerőmű szakembereinek kell végezniük. A PA igazgatósága feltehetően azért döntött így, mert a NAÜ jelentése szerint a tartály hibás tervezése mellett az vezetett az üzemzavarhoz, hogy az erőmű túlságosan bízott a külföldi szakemberekben. Az Országos Atomenergia Hivatal a múlt héten azt már engedélyezte, hogy a tisztítótartály feleslegessé vált tartozékait, például a vegyszeradagoló berendezést eltávolítsák a reaktorcsarnokból.
Továbbra is vitatott a kárfelelősség. A PA Kocsis vezetésével tárgyal a Framatome-ANP-vel, akinek becslése szerint egy-két hónap alatt eldől, sikerül-e megegyezniük, vagy a berni választott bírósághoz fordulnak-e. "Mindkét fél nagy erőfeszítéseket tesz a megállapodásért, hogy ez utóbbit elkerülje" – mondta hétfői sajtótájékoztatóján a vezérigazgató. Az egyébként teljesen ép 2-es blokk üzemszünete napi 50 millió forint árbevétel-kieséssel jár. "Komolyan vizsgáljuk, hogy az üzemzavar-elhárítás befejezése előtt, a biztonságot nem veszélyeztetve újraindítható-e a 2-es blokk" – mondta az igazgatóság hétfői ülése után Molnár Károly, az igazgatóság elnöke. Bár Aszódi Attila miniszteri biztos többször is nyilvánosan hangoztatta: ellenzi, hogy a pihentető medence mellett levő, azzal hidraulikailag összefüggő aknában levő tisztítótartály eltávolítása előtt beindítsák a reaktort, de az ő "hatásköre nem terjed ki az üzleti döntésekre" – jelentette ki a vezérigazgató a hvg.hu kérdésére. Kétségtelen, hogy Aszódi - aki civilben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanreaktorát is működtető Nukleáris Technikai Intézet igazgatóhelyettese - jogosítványai tisztázatlanok.
Kocsis pozíciói egyébként szilárdnak tűnnek, bár az Energia Klub a fejét követeli. A civil szervezet múlt heti sajtóközleménye szerint a legfőbb ügyészhez fordult bűncselekmény alapos gyanújával, mivel szerinte megáll "a biztonsági szabályok szándékos figyelmen kívül hagyása" minősítés, ami legalábbis foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, de minősíthető akár visszaélésnek is nukleáris létesítmény üzemeltetésével. A legfőbb ügyész döntéséig "a vétkeseknek nem lehetne további szerepük az üzemeltetésben" – véli a zöldszervezet. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség hétfőn közzétett jelentése szerint viszont Kocsis "egy megbeszélésen", amelyet a NAÜ szakértői csoportjával folytatott, "felelős, kompetens és hozzáértő szakembernek mutatkozott, aki elkötelezett a PA biztonságának növelése mellett". A PA tulajdonosának, az MVM Rt.-nek „tudomásom szerint nincs szándékában leváltani a PA vezetőit” – mondta a hétfői sajtótájékoztatón a PA elnöke.
Vajon ki vagy mi lesz képes lecsillapítani a kedélyeket?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagy siker a két Vajda kiállítás

Nagy siker a két Vajda kiállítás

Aggódnak a csehek, szerintük sem biztonságosak a Huawei és a ZTE mobiljai

Aggódnak a csehek, szerintük sem biztonságosak a Huawei és a ZTE mobiljai

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér

Nagy betűkkel ráírta a véleményét valaki egy XIII. kerületi Fidesz-irodára

Nagy betűkkel ráírta a véleményét valaki egy XIII. kerületi Fidesz-irodára

Révész: Repül a nehéz Kőszeg

Révész: Repül a nehéz Kőszeg

Verhofstadt levelet írt Zuckerbergnek, hogy szedje le Orbánék csúsztató videóját

Verhofstadt levelet írt Zuckerbergnek, hogy szedje le Orbánék csúsztató videóját