Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke feljelentést juttatott el az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságához, mert a Pannonplast-ügyben kezdett PSZÁF-vizsgálat szerint több mint 6 milliárd forint jutott el két szíriai állampolgár magyarországi bankoknál vezetett számláira.

Lapértesülések szerint a két magánszemély számláira a K and H Equities-ügyből már ismert offshore cégektől több tízmilliós, esetenként százmilliós tételek érkeztek, amit ők aztán készpénzben vettek fel. Szász Károly, a PSZÁF elnöke szombaton az Inforádiónak elmondta, hogy pénzmosás gyanúja miatt tettek feljelentést már jó néhány nappal korábban, és ez szerinte három pénzintézetet érint: az Inter-Európa Bankot, az OTP-t és a Volksbankot.
Ezekre az esetekre a Pannonplast-vizsgálat tapasztalatai alapján jutottunk, aminek következményeként cél- illetve átfogó vizsgálatot végeztünk a K and H Bank brókercégénél is, és a pénzmozgások folyamatát vizsgálva bizonyos gyanús jelenségekre bukkantunk - mondta a PSZÁF elnöke. Szász Károly megjegyezte: az érintett pénzintézetek közül többen is tettek korábban bejelentést az ORFK-nál, a rendőrség akkor nem találta ezeket a mozgásokat gyanús üzleteknek, így tovább folytatódtak. "Nem arról van szó, hogy ezeket a pénzintézeteket nehéz helyzetbe akarjuk hozni, csak magának ennek a gyanús és nagyon szokatlan ügynek az összefüggéseit szeretnénk feltáratni a rendőrséggel" - tette hozzá az elnök.
Az OTP hétfőre ígért választ az érintettségére utaló nyilatkozatokra. "A Magyarországi Volksbank Rt. ügynökeit rendszeresen ellenőrzi, és minden olyan esetben, ahol a bank jogszabályba ütköző tevékenységet észlel, kapcsolatát az érintettekkel megszünteti, valamint bejelentési kötelezettségeinek a hatóságok felé eleget tesz" - áll a pénzintézet hétfői közleményében. A Volksbank szerint a nyilvánosságra került információk nem ellenőrzöttek, a valós tényeket sok esetben hamis színben tüntetik fel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten

Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten

Egyedül szült a börtöncellájában, mert nem találták a kulcsot

Egyedül szült a börtöncellájában, mert nem találták a kulcsot

"Orbán Viktor egyáltalán nem félt"

"Orbán Viktor egyáltalán nem félt"

Megmutatjuk a tökéletes délutáni alvás titkát!

Megmutatjuk a tökéletes délutáni alvás titkát!

Bagóért kap még 5 évre budavári bérlakást a fideszes exképviselő

Bagóért kap még 5 évre budavári bérlakást a fideszes exképviselő

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek