Az országban elsőként Budapesten helyeztek üzembe tűcsere-automatát hétfőn; a készülék a közös tű használatából adódó fertőző betegségek, elsősorban a HIV- és a hepatitis vírus terjedésének megelőzését szolgálja.

Az automatából húsz forintért egy csomagban steril fecskendőt, az anyag szűréséhez használatos filtert és egy tisztítókendőt vehetnek az intravénás fogyasztók. Az automata tartozéka egy saválló tároló is, amelybe a drogfüggők az elhasznált fecskendőket helyezhetik el, s amelyet steril körülmények között rendszeresen kiürítenek. Mind az automatán, mind a megvásárolható csomagokban feltüntetik segélynyújtó szervezetek elérhetőségeit. A Nyírő Gyula Kórháznál felállított tűcsere-automata üzembe helyezése összesen 1,3 millió forintba került.
Becslések szerint Magyarországon 6-8 ezer drogfüggő él, többségük intravénás kábítószer-használó - mondta Topolánszky Ákos, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) kábítószerügyi koordinációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek. Az egyik budapesti kórházban végzett, nem reprezentatív felmérés szerint az ott kezeltek 35 százaléka megkapta már a hepatitis-fertőzést; eddig az országban három olyan beteget regisztráltak, akik közös tű használata miatt fertőződtek meg a HIV-vírussal, azonban számolni kell a látenciával is - közölte a helyettes őállamtitkár, aki szerint évente negyvenen halnak meg a drog túladagolása következtében, ám tavaly az áldozatok száma nem érte el a harmincat.
"Nem szeretnénk kompromisszumot kötni a kábítószerrel. Továbbra is egyetlen egy állítás köré szerveződik a nemzeti drogstratégia: ez az, hogy a kábítószer-használatot el kell kerülni, hogyha lehet" - mondta Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter a Nyírő Gyula Kórház Lehel úti kerítésén elhelyezett automata átadásakor.
A közeljövőben Budapesten még egy automatát kívánnak felszerelni, ennek pontos helyét azonban még nem jelölték ki. Az ősz folyamán újabb tűcsere-automatákat helyeznek el Pécsett, Gyulán és Kecskeméten. A tárca tavaly hirdette meg tűcsereprogramját, amelynek részét képezik még az utcai szociális munkások, valamint a helyi civil szervezetek által, továbbá az egyes településeket járó buszokon, valamint a gyógyszertárakban működtetett tűcsere-szolgáltatások. (MTI)

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Hiába a bírósági döntés, a kormány ragaszkodik az egyentankönyvekhez

Hiába a bírósági döntés, a kormány ragaszkodik az egyentankönyvekhez

A Mesterterv

A Mesterterv

Verebes István írja Koós János búcsúztatási beszédét

Verebes István írja Koós János búcsúztatási beszédét

Terrortámadás lehetett az utrechti lövöldözés

Terrortámadás lehetett az utrechti lövöldözés

M. Richárd: Biztos sokan örültek volna, ha elvérzek

M. Richárd: Biztos sokan örültek volna, ha elvérzek

Újra tüntetni fognak az Akadémia szabadságáért

Újra tüntetni fognak az Akadémia szabadságáért