Tetszett a cikk?

Az országban elsőként Budapesten helyeztek üzembe tűcsere-automatát hétfőn; a készülék a közös tű használatából adódó fertőző betegségek, elsősorban a HIV- és a hepatitis vírus terjedésének megelőzését szolgálja.

Az automatából húsz forintért egy csomagban steril fecskendőt, az anyag szűréséhez használatos filtert és egy tisztítókendőt vehetnek az intravénás fogyasztók. Az automata tartozéka egy saválló tároló is, amelybe a drogfüggők az elhasznált fecskendőket helyezhetik el, s amelyet steril körülmények között rendszeresen kiürítenek. Mind az automatán, mind a megvásárolható csomagokban feltüntetik segélynyújtó szervezetek elérhetőségeit. A Nyírő Gyula Kórháznál felállított tűcsere-automata üzembe helyezése összesen 1,3 millió forintba került.
Becslések szerint Magyarországon 6-8 ezer drogfüggő él, többségük intravénás kábítószer-használó - mondta Topolánszky Ákos, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) kábítószerügyi koordinációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek. Az egyik budapesti kórházban végzett, nem reprezentatív felmérés szerint az ott kezeltek 35 százaléka megkapta már a hepatitis-fertőzést; eddig az országban három olyan beteget regisztráltak, akik közös tű használata miatt fertőződtek meg a HIV-vírussal, azonban számolni kell a látenciával is - közölte a helyettes őállamtitkár, aki szerint évente negyvenen halnak meg a drog túladagolása következtében, ám tavaly az áldozatok száma nem érte el a harmincat.
"Nem szeretnénk kompromisszumot kötni a kábítószerrel. Továbbra is egyetlen egy állítás köré szerveződik a nemzeti drogstratégia: ez az, hogy a kábítószer-használatot el kell kerülni, hogyha lehet" - mondta Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter a Nyírő Gyula Kórház Lehel úti kerítésén elhelyezett automata átadásakor.
A közeljövőben Budapesten még egy automatát kívánnak felszerelni, ennek pontos helyét azonban még nem jelölték ki. Az ősz folyamán újabb tűcsere-automatákat helyeznek el Pécsett, Gyulán és Kecskeméten. A tárca tavaly hirdette meg tűcsereprogramját, amelynek részét képezik még az utcai szociális munkások, valamint a helyi civil szervezetek által, továbbá az egyes településeket járó buszokon, valamint a gyógyszertárakban működtetett tűcsere-szolgáltatások. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
43 új koronavírus-fertőzöttet találtak itthon

43 új koronavírus-fertőzöttet találtak itthon

Az elnökválasztás napján sem tagadta meg magát a fehérorosz diktátor

Az elnökválasztás napján sem tagadta meg magát a fehérorosz diktátor

Elárverezik Gandhi egyik első szemüvegét

Elárverezik Gandhi egyik első szemüvegét