Tetszett a cikk?

Az adatvédelmi törvény jövő januártól hatályba lépő módosítása számos adatkezelést és –feldolgozást végző szervezet számára adatvédelmi felelősök kinevezését és adatvédelmi szabályzat megalkotását írja elő.

Az új törvény alapján az országos hatósági, munkaügyi vagy bűnügyi adatokat kezelő szervek, adatkezelő és adatfeldolgozó pénzügyi szervezetek, távközlési és közüzemi szolgáltatók kötelesek lesznek – hatósági jogkörrel egyébként nem rendelkező- adatvédelmi felelőst kinevezni – áll Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerdán kiadott közleményében.
"A törvény hatályba lépéséig még elegendő idő áll rendelkezésre a kiválasztásra és a szabályzatok elkészítésére" - mondta az ombudsman, utalva arra, hogy ilyen felelősök 1998 óta dolgoznak eredményesen az egészségügyi intézményeknél. Ezek az emberek nem "kis ombudsmanok", nincs hatósági jogkörük, de állásfoglalásuk, tájékoztatásuk segítséget nyújt az adatvédelmi szabályok érvényesítésében - fogalmazott Péterfalvi.
Az adott szerv vezetőjének közvetlen felügyelete alatt álló, a követelménynek megfelelő felsőfokú végzettséggel rendelkező belső adatvédelmi felelősök feladata az lesz, hogy közreműködjenek és segítséget nyújtsanak az adatkezeléssel kapcsolatos döntések meghozatalában, az érintettek jogainak biztosításában, és ellenőrizzék az adatvédelmi szabályok betartását. Az adatkezelőket a parlament által idén júniusban elfogadott törvénymódosítás adatvédelmi és -biztonsági szabályzat készítésére is kötelezi.
Péterfalvi emlékeztetett arra is, hogy a közoktatási törvény szeptember 1-én életbe lépett módosítása nyomán a közoktatási intézményeken belül az adatkezelés és adattovábbítás rendjét ezentúl iratkezelési-, vagy adatkezelési szabályzatban kell meghatározni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szabadság ára: a rendszerváltás és a hétköznapok - Drótvágó sorozat 5. rész.

A szabadság ára: a rendszerváltás és a hétköznapok - Drótvágó sorozat 5. rész.

Koronavírus: 1820 új fertőzöttet találtak, 38-an meghaltak

Koronavírus: 1820 új fertőzöttet találtak, 38-an meghaltak

Budapesten rendezik a 2021-es cselgáncs-világbajnokságot

Budapesten rendezik a 2021-es cselgáncs-világbajnokságot