Tetszett a cikk?

A Somogy Megyei Bíróság nem jogerősen 1 év 8 hónap szabadságvesztésre ítélte azt a fiatalkorú lányt, aki a múlt év augusztus 31-én Tótújfaluban egy pisztollyal megölte a nevelőapját. Simek Kitti büntetését a bíróság három év próbaidőre felfüggesztette.

Völgyi Dezső tanácsvezető bíró az elsőfokú ítélet indoklásában rámutatott, hogy az elkövetett bűncselekmény 1 hónaptól 5 évig terjedően büntethető. Szerinte a meghozott ítélet "a minimumhoz közelítő", ám ez "nem azt az üzenetet kívánja közvetíteni, hogy az elsőrendű vádlott bocsánatos bűnt követett volna el". A bíróság enyhítő körülménynek tekintette a vádlott fiatal korát - a bűncselekmény elkövetésekor alig múlt 14 éves - továbbá, hogy a sértett, azaz a fiatalkorú lány nevelőapja hosszú időn át erőszakosan, durván és megalázóan bánt a családjával, az anyával és a gyerekekkel egyaránt, az elsőrendű vádlottat pedig - annak elmondása szerint - 6 éves korától szexuálisan is zaklatta. "A vádlottak fizikai és elsősorban lelki elnyomásban éltek" - összegezte a bűncselekmény elkövetéséhez vezető okokat a bíró, aki nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a fiatalkorú lány emiatt lett az utóbbi években nehezen kezelhető.
A bíróság a bűnpártolással vádolt édesanyát ugyancsak bűnösnek találta a nevelőapa megölésében és ezért 7 hónap börtönbüntetésre ítélte, amit két évre felfüggesztett. Az indoklás szerint a vele szemben meghozott ítéletnél enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság azt, hogy közeli hozzátartozója érdekében cselekedett, továbbá, hogy előrehaladott állapotban lévő daganatos betegségben szenved. A kiskorú veszélyeztetése miatti vád alól bizonyítottság hiányában a bíróság felmentette az anyát.
Az ügyész mindkét elitélt esetében súlyosbításért, a vádlottak és ügyvédeik pedig enyhítésért fellebbeztek. A fiatalkorú lány ügyvédje az ítélet kihirdetését követően újságíróknak elmondta, hogy maximálisan elégedett, ennél enyhébb büntetésre nem is lehetett számítani. Csak azért nyújtottak be fellebbezést, hogy a fellebbviteli tárgyaláson ne csak az ügyész, de ők is meg tudjanak szólalni védenceik érdekében.
A nevelőapja meggyilkolásával vádolt tótújfalui kislány ügyében zárt tárgyalást rendeltek el, ahol egy pszichológust is meghallgatott a bíróság. A vádirat szerint egy évvel ezelőtt, 2002. augusztus 31-én éjjel az akkor 14 éves kislány egy pisztollyal fejbe lőtte alvó nevelőapját. A rendőrségi kihallgatásakor tettét azzal indokolta, hogy a férfi hosszú éveken át bántalmazta, szexuálisan is zaklatta őt, amit már nem tudott elviselni. A tárgyalássorozat áprilisban kezdődött a megyei bíróságon, Kaposváron. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha drágállja az új iPhone-okat, mit szól ehhez? Jött egy 14 millió forintos kiadás is

Ha drágállja az új iPhone-okat, mit szól ehhez? Jött egy 14 millió forintos kiadás is

Sok autós rosszul járhat a kgfb-díjak felülvizsgálatával

Sok autós rosszul járhat a kgfb-díjak felülvizsgálatával

Toroczkai László is koronavírusos

Toroczkai László is koronavírusos