Tetszett a cikk?

A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium (LLNL) közleményében teljes hamisításnak minősítette a "Rossz hírek a szülőföldről" című, Teller Edének tulajdonított levelet. A közlemény szerint a levél szerzője nem Teller Ede és az írás nem is tükrözi a professzor személyes meggyőződését. A tudós magyar levelezéseinek intézője szerint is hamisítványról van szó. A Népszabadság ugyanakkor továbbra is hitelesnek tartja a hétfői számában megjelent levelet.

A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium (LLNL) hétfőn este kiadott közleménye szerint a professzor személyes titkárai mind a Livermore Laboratóriumnál, mind a Hoover intézetnél megerősítették, hogy a levél szerzője nem Teller Ede és az írás nem is tükrözi a professzor személyes meggyőződését. A nyilatkozat felhívja az újságírók figyelmét arra, hogy a levelet négy nappal a professzor halála után küldték el faxon. Az LLNL jelenleg vizsgálatot folytat annak kiderítésére, hogy kitől származik a levél.
Halász János, a Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője szomorúnak és lesújtónak nevezte, hogy vannak, akik így élnek vissza a tudós nevével és emlékével. Halász sajnálatosnak nevezte a Népszabadság tévedését, valamint azt, hogy a lap „ellenőrizetlen és valótlan hírével ráadásul témát ad a magyar sajtó egy jó részének”. A szóvivő szerint a levélből kitűnik, hogy az nem tükrözi Teller professzor személyes meggyőződését.
Ugyanakkor a Népszabadság továbbra is hitelesnek tekinti a hétfői számában megjelent levelet. A napilap szerint Teller Ede - jelenlegi ellenzéket bíráló - üzenetében a többi között az szerepel: "Az ellenzék egy év elteltével nem veszi tudomásul, hogy elvesztette a választásokat, továbbra is csak a kormányt támadja antidemokratikus módszerekkel, s nem hajlandó támogatni a nemzet egészének javát szolgáló javaslatokat."
Teller Ede az egyik alapítója, 1958-60 között igazgatója volt a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumnak. Nyugdíjba vonulása, 1974 óta az intézet tudományos tanácsadója volt.
Teller magyar levelezésének intézője szerint is hamisítvány
Ugyancsak hamisításnak tartja a „Rossz hírek a szülőföldről” című üzenetet Teller Ede magyar nyelvű levelezésének intézője. Grigory N. Margit elmondta: a tudóst szeptember elején arra kérte Zeley László, hogy írjon cikket a Népszabadságba a magyar politikai helyzetről. Teller Ede a kérést el akarta utasítani azzal az érvvel, hogy nincs kellő ismerete hozzá a magyarországi belpolitikáról. A választ szeptember 5-én le is diktálta. Grigory N. Margit a levelet hazavitte, hogy legépelje, de a professzor szélütése, majd halála miatt aláíratni és elküldeni már nem tudta. A nyilatkozó szerint Zeley László mintegy 20 aláírt névjegyet kért és kapott a professzor nevében ajándékba szánt könyvekhez dedikáció helyett.
Grigory N. Margit a Hoover Intézetnél dolgozott egy évkönyv szerkesztőjeként. Nyugdíjba vonulása után került Teller Ede közvetlen környezetébe mint magyar nyelvű segítője, felolvasója és levelezésének intézője. A professzor olyan személyt keresett, aki magyarul és németül is ért.
A ma 71 éves Grigory N. Margit 1945-ben hagyta el Magyarországot, négy évet Németországban élt és utána került az Egyesült Államokba. Hetente háromszor járt Teller Edéhez, és alkalmanként átlag öt órán keresztül olvasott fel neki történelmi művekből, a Koránból, olykor viccgyűjteményből - és rengeteg verset. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szokott YouTube-videókat tölteni? Lehet, hogy ezentúl nem fog

Szokott YouTube-videókat tölteni? Lehet, hogy ezentúl nem fog

Az én hetem: Péterfy Gergely kilépett Magyarországról és megszűnt körülötte a gyűlölet

Az én hetem: Péterfy Gergely kilépett Magyarországról és megszűnt körülötte a gyűlölet

Koronavírus: 2316 új fertőzött, 47 halott Magyarországon

Koronavírus: 2316 új fertőzött, 47 halott Magyarországon