Tetszett a cikk?

Megakadályozta az országgyűlési határozat módosítását az ellenzék, így két magyar NATO-tiszt Lisszabonból nem utazhat az Afganisztánba vezényelt katonákkal.

"Amit a Fidesz művel, az az ország érdekei ellen való kisstílű politikai cselekedet, ami sem nem hasznos, sem nem szerencsés" - fogalmazott Juhász Ferenc honvédelmi miniszter azután, hogy az ellenzék hétfőn megakadályozta az afganisztáni magyar kontingensről szóló határozat módosítását. A házszabálytól eltérő szavazásra azért lett volna szükség, mert az október elsején a portugáliai Lisszabonból Afganisztánba vezényelendő NATO-katonák közt két magyar tiszt is van, ők pedig a jelenlegi szabályozás értelmében csak az Országgyűlés felhatalmazásával utazhatnak a helyszínre.
A tervezetet az ellenzék részéről több bírálat is érte; a Fidesz szerint az "elméletileg támogatható" javaslat legnagyobb hibája az volt, hogy a "kiforratlan" előterjesztés nem tartalmazott idő- és létszámkorlátozást. Simicskó István, a honvédelmi bizottság fideszes alelnöke szerint a kormány nem először próbált a szövetségesi kötelezettségek megszavazása során "kényszerhelyzetet" teremteni, javaslatokat az utolsó pillanatban az Országgyűlés elé terjeszteni. A képviselő azt is nehezményezte, hogy a kormány figyelmen kívül hagyta a hétfői négypárti tanácskozáson megfogalmazott fideszes módosító indítványokat. Ezzel szemben Juhász Ferenc honvédelmi miniszter állítja: a kormány nem május óta tud a lisszaboni parancsnokságot is érintő felkérésről, nem hétfőn kezdték a témáról az egyeztetést, a kormány pedig igenis meghatározta, kire és milyen időtartamra vonatkozik a módosítás.
A pártérdekek szövetségesi érdekek fölé helyezése nem ritka a magyar politikai életben: a decemberi, külföldi fegyveres erők taszári kiképzése és a februári, NATO-erők Magyarországon történő áthaladását jóváhagyó határozat körüli hercehurca (folyt. köv.: esetleges újabb taszári kiképzés) jól mutatja, hogy kormány és ellenzéke között még az ország külső megítélése szempontjából fontos kérdésekben sem születik könnyen kompromisszum. Ez, mint arról februárban ugyane fórumon már szót ejtettünk, mindkét félre igaz: a Törökországba tartó NATO-szállítmányok magyarországi átvonulását engedélyező határozat elfogadását például Juhász Ferenc honvédelmi miniszter - miután alaposan megdorgálta az ellenzéket, amiért az belpolitikai tőkét kívánt kovácsolni a kérdésből - egyenesen a kormány győzelmeként értékelte.
Változást a kérdésben kormányzati oldalon az alkotmány módosításától várnak. A kormány javaslata szerint a fegyveres erők szövetségesi feladatainak ellátásával összefüggő kérdésekről mindig a legközelebbi ülésnapon kellene dönteni, méghozzá egyszerű többséggel. A jogi folyamat egyszerűsítése érdekében a jövőben főszabályként a szerződések megerősítése és kihirdetése egy aktussal történne. Azt is lehetővé tenné a kormány, hogy a NATO légvédelmi rendszerének keretében a szövetségesi légvédelmi feladatok ellátása körében a magyar fegyveres erők repülőgépei, hasonlóan a külföldi fegyveres erők magyarországi őrjáratához, a kormány engedélyével járőrözhessenek. Az alkotmánymódosításhoz azonban szükség lenne az ellenzékiek támogatására is, akik – többek között az előzetes négypárti konzultáció hiányára hivatkozva - nem támogatják a kormány erre vonatkozó javaslatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új szolgáltatás a Vodafone-nál: elő lehet fizetni a Mozaik digitális tananyagaira

Új szolgáltatás a Vodafone-nál: elő lehet fizetni a Mozaik digitális tananyagaira

Méltósággal, de simán kikapott a Fradi Barcelonában

Méltósággal, de simán kikapott a Fradi Barcelonában

Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót

Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót