Tetszett a cikk?

Kondor Katalin hétfő délelőtt megtekintette a múltjával kapcsolatos iratokat az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában. A Magyar Rádió Rt. elnöke a jövő héten tart sajtótájékoztatót az ügyben.

Kondor Katalin rádióelnök átvette Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltár főigazgatójának kérelmét is, hogy nyilatkozzon: közszereplőnek tekinti-e magát. A Magyar Rádió szóvivője, Morvai Katalin szerint Kondor Katalint „nem érte meglepetés a levéltárban", hiszen Sipos Levente történész már korábban elmondta a sajtónak, mit találtak".
A Népszava című napilap nemrégiben közölte, hogy a birtokában lévő dokumentumok szerint Kondor 1974-től 1983-ig kapcsolatban állt az állambiztonsági szolgálat kémelhárításával. A rádió elnöke hamisnak nevezte a lapban közölt dokumentumot. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára - a titkosszolgálati iratok átadását ellenőrző háromtagú bizottság soros elnökének közlése szerint - múlt kedden vette át a Kondorral kapcsolatos iratokat a Nemzetbiztonsági Hivataltól. Sipos Levente akkor elmondta, hogy pár oldalas iratanyagról, kartonokról van szó, amelyekben Kondor Katalin "társadalmi megbízott" minőségben szerepel. Egy titkosszolgálati szakértő nevének elhallgatását kérve másnap az MTI-nek elmondta: félreértés folytán kerülhetett a sajtóba a TMB rövidítést társadalmi megbízottkénti feloldása, a három betű titkos megbízottat takar.
Morvai Katalin szerint Kondor szakértője társaságában járt a levéltárban. (Lapinformációk szerint a rádióelnök felkért szakértője Bálint László egykori állambiztonsági tiszt.) A szakértő tanulmányozza a másolatban megkapott anyagot. A szakvélemény elkészülte, valamint Kondor Katalin hivatalos erdélyi útja befejeztével a rádió elnöke és szakértője közösen tart sajtótájékoztatót. Kondor szerdán utazik Erdélybe és jövő hétfőn tér vissza Magyarországra. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb két gyanúsítottja van a Deák téri késelésnek

Újabb két gyanúsítottja van a Deák téri késelésnek

Tizenhét fertőzöttet találtak Pápán

Tizenhét fertőzöttet találtak Pápán

Mégis Bottas lesz a Mercedes pilótája 2021-ben

Mégis Bottas lesz a Mercedes pilótája 2021-ben