Tetszett a cikk?

Az országgyűlési többség - 170 igen szavazat, 172 nem és hét tartózkodás mellett - ismét leszavazta a legfőbb ügyésznek egy kormánypárti képviselő interpellációjára adott válaszát hétfőn a parlamentben; az őszi ülésszakban immár harmadszor utasította el Polt Péter válaszát a Ház.

Világosi Gábor (SZDSZ) egy tanmesén keresztül a Millenáris Kht. ügyeiről beszélt és "szimbolikusan" kérte Polt Péter tanácsát. Történetében a cégvezető "Ügyvezető Jánosra" bízza cége vezetését, aki hét millió forintba kerülő karórákat negyven millió forintért szerez be, majd azt adja a vásárlóknak ajándékul. "A cégtulajdonos végül leváltja Ügyvezető Jánost, aki százmilliós kárt okozott." "A tulajdonos szerint a felmentés nem elégséges büntetés, hiszen akkor másnak is megérné más pénzét elherdálni" - mondta a képviselő, s azt kérdezte a legfőbb ügyésztől: számíthat-e a sértett arra, hogy az igazságszolgáltatás szervei érvényesítik a Magyar Köztársaság törvényeit és fellépnek a károkozóval szemben.
Polt Péter válaszában azt mondta: nem tudja, hogy a képviselő története mennyiben fikció és mennyiben valóság, mindenesetre az ügyészségen "külön aktát nyitottak Ügyvezető Jánosnak". Hangsúlyozta, hogy ha a bizonyítékok alátámasztják, és az ártatlanság vélelme megdönthető, az ügyészség a bíróság előtt vádat emel. Hozzátette ugyanakkor, ha a nyomozás alapján nincs lehetőség vádemelésre, a rendőrségnek vagy az ügyészségnek meg kell szüntetnie a nyomozást. "Ha a sértett a nyomozás megszüntetésével nem ért egyet, úgy a törvény szerint jogorvoslattal élhet" - mutatott rá, utalva a pótmagánvád intézményének lehetőségére.
Világosi Gábor a választ nem fogadta el, és a parlamenti többség is elutasította azt. A kormánypárti oldalról Baráth Etele MeH-államtitkár és Hiller István kulturális miniszter szavazott igennel. Hiller István mint MSZP-s képviselő közleményben tudatta, hogy tévedésből szavazott igennel, szándéka a "nem gomb megnyomása volt". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyanús tünetei vannak? Ne menjen közösségbe!

Gyanús tünetei vannak? Ne menjen közösségbe!

A mentők diszpécsere segített egy fuldokló csecsemőn

A mentők diszpécsere segített egy fuldokló csecsemőn

Koronavírusossal tárgyalt, karanténba került az újfehértói polgármester

Koronavírusossal tárgyalt, karanténba került az újfehértói polgármester