Tetszett a cikk?

Amennyiben létrejön egy megállapodás Magyarország és Szerbia-Montenegró között a kettős állampolgárság intézményéről, akkor az a két ország minden állampolgárára kiterjedne - mondta Zoran Zsivkovics szerb-montenegrói miniszterelnök Budapesten a magyar miniszterelnökkel való találkozója után.

A kettős állampolgárságról október 27-én kezdődnek az egyeztetések a vajdasági magyar szervezetekkel, ezt követően nemzetközi szinten is megbeszélések indulnak a Szerbia-Montenegróval e témában kötendő esetleges államközi megállapodás érdekében - közölte Medgyessy Péter miniszterelnök kedden Budapesten, miután szerb partnerével, Zoran Zsivkoviccsal tárgyalt.
Zsivkovics rámutatott: amennyiben létrejön egy megállapodás a kettős állampolgárságról, akkor az a két ország minden állampolgárára kiterjedne. Utalt arra, hogy országa hasonló megállapodást már kötött Bosznia-Hercegovinával, s Horvátországgal is hasonló egyezményt tervez. A belgrádi politikus "ellentmondásosnak" nevezte a témát, és úgy vélte, a kettős állampolgárság előnyére és hátrányára is szolgálhat a kétoldalú kapcsolatoknak.
A találkozó során Medgyessy Péter és Zoran Zivkovics aláírta a két ország közötti vízummegállapodást, valamint a Szerbia-Montenegróban élő magyar és a Magyarországon élő szerb kisebbség jogainak védelméről szóló egyezményt. A két ország között a vízumalapú utazási rendet november 1-jével vezetik be, tekintettel Magyarország jövő májusi EU-csatlakozására.
Az új rendszer értelmében Magyarország valamennyi szerb-montenegrói állampolgár számára ingyenes vízumot biztosít, ennek fejében Szerbia-Montenegró lehetővé teszi, hogy a magyar állampolgárok a jövőben is vízum nélkül utazhassanak Szerbia-Montenegró területére. Budapest emellett biztosítja, hogy öt évig érvényes, többszöri beutazásra jogosító vízumot ad azoknak, akik hivatalos célból vagy családi, rokoni kapcsolatok ápolására utaznak Magyarországra. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Boldogságatlasz 4. rész: Mit tanulhatunk a braziloktól?

Boldogságatlasz 4. rész: Mit tanulhatunk a braziloktól?

Még a CIA is ehhez a céghez fordul, ha titkokra kíváncsi

Még a CIA is ehhez a céghez fordul, ha titkokra kíváncsi

Elon Musk szerint 2024-re a Marsot is elérjük

Elon Musk szerint 2024-re a Marsot is elérjük