Tetszett a cikk?

Az ügyészség vádirata szerint Mónus lefordított és terjesztett egy könyvet, amelyben "a magyarországi zsidó vallású csoport tagjai ellen gyűlöletre uszító megjegyzések szerepelnek". A bírói ítélet nem jogerős.

A Hódmezővásárhelyi Városi Ügyészség vádja szerint Mónus fordította magyar nyelvre és terjesztette Roger Garaudy francia író, filozófus Az izraeli politikát megalapozó mítoszok című munkáját, s előszót írt a könyvhöz. Ítéletében a Hódmezővásárhelyi Városi Bíróság felmentette a közösség elleni izgatás vádja alól Mónus Áront. Az első fokon hozott ítélet nem jogerős, mert az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért. A felmentés okáról az elnök még nem tudott beszámolni, mert – mint mondta - az ítélet írásbeli indoklása csak a jövő hét keddjére készül el.Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója az ítélet után elmondta: Mónus felmentése példa arra, hogy szükség volna a gyűlöletbeszéd büntethetőségét biztosító Büntető Törvénykönyv módosítása. Az Országgyűlés december 8-án módosította a büntető törvénykönyvnek a közösség elleni izgatásra vonatkozó rendelkezéseit, majd Mádl Ferenc köztársasági elnök december 22-én a törvénymódosítás ügyében előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól.Roger Garaudy 1996-ban saját kiadásban megjelentetett könyve annak idején nagy botrány váltott ki. Két évvel később egy párizsi bíróság - az emberiség ellen elkövetett bűntett tagadása, faji rágalmazás és fajgyűlölet szítása miatt - 120 ezer frank büntetésre ítélte a szerzőt, majd ezt 9 hónap felfüggesztett börtönre és 160 ezer frankos pénzbírságra súlyosbították.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Celeb küldi szívnek szívesen – Európát is meghódítja a legújabb startup-őrület

Celeb küldi szívnek szívesen – Európát is meghódítja a legújabb startup-őrület

Orbán a Facebookra kirakott véleménycikkben sorosozik

Orbán a Facebookra kirakott véleménycikkben sorosozik

Figyelmeztet a Nébih: Ne vegyen be senki állatgyógyszert a koronavírus ellen

Figyelmeztet a Nébih: Ne vegyen be senki állatgyógyszert a koronavírus ellen