Tetszett a cikk?

Az SZDSZ elnöke a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában elutasítóan nyilatkozott arról, hogy véleménynyilvánító népszavazást tartsanak a köztársasági elnök közvetlen megválasztásának kérdéséről.

"Ezek a közjogi kérdések nem olyan egyszerű ügyek, hogy bedobom, aztán majd népszavazáson eldöntjük, azt elég komolyan végig kell gondolni, mert vannak előnyei, hátrányai és ezeket valóban érdemes mérlegelni" - mondta kedd reggel az SZDSZ elnöke. Kuncze szerint végig kellene gondolni a köztársasági elnök státusát, illetve a közvetlen választásból adódó lépéseket is. Az egyik lehetőség szerint az osztrák vagy a portugál példa alapján a közvetlenül választott, de gyenge jogállású köztársasági elnök irányába, a másik szerint az erős elnöki jogállást biztosító francia prezidenciális rendszer felé kellene lépni.Kuncze Gábor hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában arra kérte a pártokat: "álljanak ellen a közjogi rendszert megbontani szándékozó törekvéseknek, bármelyik politikai oldalról is jöjjenek azok". A politikus emlékeztetett Medgyessy Péter bejelentésére, amely szerint amennyiben a pártok nem foglalkoznak az Országgyűlés létszámának csökkentésére, a köztársasági elnök közvetlen megválasztásra, valamint a közös európai parlamenti listára tett javaslatával, akkor ezekről népszavazást kezdeményez. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy sajátos szabály miatt küldtek ki magasabb összegű gépjárműadó-csekket az autósoknak

Egy sajátos szabály miatt küldtek ki magasabb összegű gépjárműadó-csekket az autósoknak

Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok

Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok

Idecsalta, majd éhbérért dolgoztatta pakisztáni szakácsait egy vendéglős

Idecsalta, majd éhbérért dolgoztatta pakisztáni szakácsait egy vendéglős