Tetszett a cikk?

"Ki Irakból" feliratú transzparenssel és röpcédulákkal zavarták meg az Országgyűlés hétfői ülését háborúellenes aktivisták.

A narancssárga pólót viselő négy fiatalt a teremőrök kivezették a karzatról. Szili Katalin, az ülést vezető elnök példátlannak nevezte a történteket, és bejelentette, hogy a házbizottság kivizsgálja az ügyet. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője azonnali vizsgálatot követelt annak kiderítésére, hogy hogyan juthattak be a rendzavarók a Parlamentbe, kitől kaptak belépési engedélyt. A röpcédulákon aláírásként "Ahimsa Csoport" szerepelt.A Parlamentből kitessékelt négytagú csoport egyik tagja az épület bejáratánál újságíróknak elmondta: csoport vasárnap este alakult, és állampolgárként külön-külön jelentkeztek a parlament civil irodáján országgyűlési látogatásra, így jutottak belépőhöz. A nyilatkozó négy fiatal az arcát vállalta a kamerák előtt, de a nevüket nem árulták el. A csoport tagjai kérdésre válaszolva hozzátették, hogy a politikától és a politikusoktól teljesen függetlenül szánták rá magukat az akcióra. Elmondták, hogy az "ahimsa" indiai kifejezés, ami erőszakmentességet jelent.Garamvölgyi László ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a három férfi és egy nő úgynevezett napi belépővel ment be a Parlamentbe, amelyet az Országgyűlés Hivatala állított ki. Mint mondta, a beléptetésnél nincs motozás, az érkezőknek egy mágneskapun kell átmenniük, az pedig nem jelzi, ha röplap, papír van a belépőnél. Amikor az őrezred tagjai észlelték a rendzavarást, kivezették a négy személyt az épületből, és előállították őket a főváros V. kerületi rendőrkapitányságon. A négy ember ellen rendzavarás szabálysértése miatt indult eljárás.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!