Tetszett a cikk?

Akár három évig terjedő börtönbüntetést is kaphat a MÁV Kórház provokált szülések kapcsán ismerté vált egykori orvosa, H. Szabolcs, aki szerdai első gyanúsítotti kihallgatásán tagadta a bűncselekmények elkövetését.

"H. Szabolcsot szerdán két rendbeli foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűncselekményével gyanúsítottuk meg, melyből az egyik minősített eset" - mondta Fülöp Valter őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) osztályvezetője.A gyanú szerint az orvos tavaly szeptember 10-én, illetve 11-én levezetett két szülésnél foglalkozása szabályainak gondatlan megszegésével két nő életét, testi épségét, egészségét közvetlen veszélynek tette ki - tette hozzá Fülöp.A két szülő nő közül az egyiknek a mulasztások következtében el kellett távolítani a méhét, ezért az orvost a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot okozó, minősített esetével gyanúsította meg a rendőrség.A másik kismama a szülést követően meghalt. Az orvos-szakértői vélemény azonban ez esetben nem állapította meg azt, hogy a mulasztással ok-okozati összefüggésben áll a halálos eredmény, így csak a bűncselekmény alapesete állapítható meg - mondta a BRFK osztályvezetője.A törvény szerint a minősített eset három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Fülöp szerint szerdai gyanúsítotti kihallgatásakor H. Szabolcs tagadta a bűncselekmény elkövetését, a gyanúsítás miatt ellenvetéssel élt, és megtagadta a részletes vallomástételt.A MÁV Kórház decemberben tett feljelentést saját szülészorvosa ellen. A vizsgálatok megállapították, hogy H. Szabolcs egy év alatt kirívóan sok, 454 szülést vezetett le, ezek fele az orvos ügyeleteinek idejére esett. A BRFK őrnagya azt mondta: szakértők szerint a MÁV Kórházban egy orvosnál évi körülbelül 50-100 szülés az átlagos. A második legtöbb szülést levezető orvosnak az utóbbi egy évben mintegy 200 szülése volt.H. Szabolcs ügyében a BRFK úgynevezett levelező tanúkihallgatást alkalmaz, és egy előre összeállított kérdéssort juttat el a 454 kismamának. A válaszokat szakértő fogja kiértékelni - mondta a BRFK osztályvezetője. "Várhatóan több hónapig is eltarthat a nyomozás befejezése" - tette hozzá Fülöp Valter.Decemberben a MÁV Kórház főigazgatója úgy nyilatkozott egy napilapnak, hogy feltevésük szerint az orvos évek óta mesterségesen előre hozta a szüléseket, hogy saját ügyeleti idejében tudjon minél több csecsemőt a világra segíteni. Az orvos munkaviszonyát később más szabálytalanságok elkövetése miatt szüntette meg a MÁV Kórház. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!