Tetszett a cikk?

A brit kormányfő szerint ő és miniszterei is a sajtóban közölt fotókból értesültek az iraki foglyok ellen brit katonák által elkövetett visszaélésekről. Az európai választások munkáspárti kampányának nyitányán egyben megvédte a konzervatív ellenzék vezére ellen indított személyeskedő hadjáratukat.

Blair hétfőn Londonban személyesen indította útjára a Nagy-Britanniában június 10-ére kiírt EP-választások kormánypárti kampányát, de a rendezvényt teljesen eluralták az iraki fogolykínzással kapcsolatos újságírói kérdések.A miniszterelnök szavaiból nem derült ki egyértelműen, hogy pontosan mely vádakról értesült ő és kormánya csak a sajtóból.A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője éppen a hétvégén ismerte el, hogy a brit kormányt már az év elején tájékoztatta a Vöröskereszt azokról az értesülésekről, amelyek szerint szövetséges katonák iraki őrizeteseket kínoznak. Blair a hétfői kampánynyitón - arra a kérdésre, hogy a kormány nyilvánosságra hozza-e a Vöröskereszt jelentését - közölte: a jelentés közzétételéről a nemzetközi segélyszervezetnek kell döntenie. Hozzátette: a brit kormánynak nem lenne kifogása az ellen, ha a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága nyilvánosságra hozná az egyelőre bizalmas év eleji jelentést.Amikor az Irakról szóló kérdések özönében időnként alkalma nyílt EU-kérdésekről szólni, Blair azt mondta: az EP-választási kampány kulcskérdése az, hogy Nagy-Britannia az EU központi szereplője maradjon-e. Blair ezzel azokra a felvetésekre utalt, amelyek szerint a kampány fő témájává az iraki fogolykínzási botrány válhat Nagy-Britanniában.Blair teljesen megalapozottnak nevezte azt a szintén hétfőn indult munkáspárti EP-választási hirdetési hadjáratot, amelynek közvetlen és személyes célpontja Michael Howard, az ellenzéki konzervatívok vezére és miniszterelnök-jelöltje. A hétfői lapokban közölt kampányhirdetés "Michael Howard szakmai önéletrajza" címmel az előző konzervatív kormány volt munkaügyi, majd belügyminiszterének a Munkáspárt szerint súlyos következményekkel járó intézkedéseit sorolja. Megemlíti egyebek mellett az úgynevezett fejadót, amely zavargásokhoz, országos engedetlenségi mozgalomhoz, és végső soron Margaret Thatcher miniszterelnök 1990-es megbuktatásához vezetett.A hirdetéseket, amelyekben egyébként az EP-választásokról egyetlen szó sem esik, még munkáspárti oldalon is többen amerikai ízű, személyeskedő negatív kampánynak nevezték. Tony Blair azonban a hétfői kampánynyitón azt mondta: ez nem személyes, hanem politikai támadás, ami "teljesen jogos egy választási kampányban".

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több osztály is otthoni oktatásba került a pedagógusok országos tesztelésének harmadik napján

Több osztály is otthoni oktatásba került a pedagógusok országos tesztelésének harmadik napján

Olyan műkezet tervezett gyerekeknek egy afrikai cég, amely együtt nő használójával

Olyan műkezet tervezett gyerekeknek egy afrikai cég, amely együtt nő használójával

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai