Vajon a doppingvétséggel vádolt magyar versenyzők miért csak jóval az olimpiai versenyek után cáfolták a vádakat? A doppingvizsgálatkor miért írták alá szó nélkül a számukra terhelő jegyzőkönyveket? Pedig azonnal tiltakozhattak volna, és erről jegyzőkönyvet vetethettek volna fel. A Klubrádió Kontra című műsorában a rejtélyekre keresték a választ.

Orosz József: Kamuti Jenő, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) orvosi bizottságának tagja néhány napja már kiszivárogtatta, hogy a NOB illetve a WADA (Doppingellenes Világügynökség) kezében bizonyítékok vannak a magyar dopping ügyekkel kapcsolatban. Melyek ezek?

Kamuti Jenő: Erről a NOB orvosi bizottságának elnöke [a svéd Arne Ljungqvist] egy négyszemközti találkozón beszélt, amikor arról igyekezett meggyőzni, higgyük el, a WADA nem pikkel a magyarokra. Ekkor mondta, hogy több bizonyítékuk is van, többek között videó felvételek, amelyekből kiderül, gyanús körülmények között került sor Fazekas Róbert mintaadására.

O. J.: Elfogadható-e tehát Fazekas Róbert védekezése, hogy hozzányúltak a péniszéhez, dührohamot kapott, és emiatt nem tudott kellő mennyiségű vizeletet adni?

K. J.: Esetleg dührohamot kapott, de kizárt, hogy a péniszéhez bárki hozzányúlt volna. Ilyen esetben azonnal feljelentheti az illetőt. Ilyen azonban nem történt.

O. J.: A sportolók vizsgálatának lefolyatására kidolgozott WADA útmutató - amely egy ritkán szedett, nagybetűs 30 oldalas füzetecske, mintegy 10 perc alatt elolvasható — világosan kimondja, hogy amennyiben a sportoló a vér- vagy vizeletvizsgálat során visszaélést vagy szabálytalanságot tapasztal, azt bármikor, ott és akkor, azonnal jegyzőkönyvbe veheti, adott esetben tehát magyar sportvezető vagy orvos jelenlétében. Erre azonban nem került sor. Miért nem éltek a doppinggynúba keveredett sportolók az azonnali tiltakozás vagy ellenvélemény lehetőségével?

K. J.: Gyanús ez is! Én magam 56 vizsgálaton vettem részt, többek között súlylökők, dobóatléták ellenőrzésén. A WADA képviselőinek semmi beleszólásuk nem volt. A NOB orvosi bizottságának tagjai voltak ott, ők mentek be, én magam is, amikor a vizeletet produkáló versenyző gyanúsan viselkedett. Két helységbe folyik a procedúra. Az elsőben a sportolóval ismertetik a vizsgálat szabályos lefolytatását. Itt orvos, sportvezető és esetleg a tolmács lehet jelen. Mi minden esetben kértük, hogy a magyar sportolók kapjanak megfelelő kíséretet. A másik helységbe, a mosdóba már csak az orvos léphetett be a sportolóval. Ő ellenőrzi, hogy nem történik semmi szabálytalanság, hogy minden rendben folyik. A vizsgálat után minden alkalommal jegyzőkönyvet ír alá a versenyző és a procedúrát figyelő orvos.O. J.: Dr. Werner Franke, az egyik legrangosabb németországi dopping szakértő, aki annak idején az NDK-s sportolók dopping ügyeit is vizsgálta, azt nyilatkozta a Népszabadságnak: a német atlétikai szövetség már két éve tud arról, hogy egyes magyar sportolók doppingolnak, illetve gyanús ügyekbe keveredtek. Jelezték ezt valakinek?

Werner Franke: Az erről szóló információkat egy német edző közvetítésével két magyar edzőtől kaptuk. Először 2002 tavaszán tájékoztatták a német szövetséget, hogy többek, köztük Fazekas Róbert az „öntőgép” trükkel, idegen vizeletminta „produkálásával” játssza ki a doppingellenőröket.

O. J.: Vagyis bizonyosan állítja, hogy tudomásuk volt Fazekas manipulálásáról, arról, hogy az úgynevezett „öntőgépet” használja?

W. F.: Igen. Erről határozott tudomásunk van.

O. J.: Akkor miért nem jelentették tovább?

W. F.:. Megtettük. A német szövetség hivatalos formában jelentette a nemzetközi atlétikai szövetségnek, de a jelentés valahogy leragadt ott, a szervezet főtitkáránál, Gyulai Istvánnál.

O. J.: Ezzel ön azt sugallja, hogy Gyulai István az, aki nem foglalkozott a jelentéssel. Őt nevezi felelősnek?

W. J.: Nem tudom, ki a felelős. Az azonban tény, hogy 2002 tavaszától Athénig ebben az ügyben semmi sem történt.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Igazinak mutatná magát, de ordas nagy kamupártnak tűnik az EP-választáson is induló Tea Párt Magyarország

Igazinak mutatná magát, de ordas nagy kamupártnak tűnik az EP-választáson is induló Tea Párt Magyarország

Agymenőkkel sokkol a magyar rendőrség

Agymenőkkel sokkol a magyar rendőrség

Tiramisu, ibolya, pillecukor – ezt nyalják a bécsiek

Tiramisu, ibolya, pillecukor – ezt nyalják a bécsiek

Többen elfogadnák, Orbánék viszont elgáncsolnák az uniós klímatervet

Többen elfogadnák, Orbánék viszont elgáncsolnák az uniós klímatervet

Így számoljunk le a halogatással. Most!

Így számoljunk le a halogatással. Most!

Egy autó kormánya 4-szer piszkosabb, mint egy nyilvános WC

Egy autó kormánya 4-szer piszkosabb, mint egy nyilvános WC