Tetszett a cikk?

Magyarország népessége az 1980-as évektől kezdve folyamatosan csökken, ugyanakkor a cigányság aránya emelkedő tendenciát mutat: 2003-ban hat százalékra emelkedett az össznépességhez viszonyítva.

"Az 1971 óta eltelt 33 esztendő első tíz évében az ország népessége növekedett, azóta csökken (...), a cigány népesség ebben az időben folyamatosan növekedett", az 1971-es három százalékról, 1993-ban öt százalékra, 2003-ban hat százalékra emelkedett az aránya az össznépességhez viszonyítva - mondta Kemény István szociológus hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában megrendezett demográfiai konferencián.Kemény elmondta, hogy három országos reprezentatív felmérés adatai szerint 1971-ben 270 és 370 ezer között, 1993-ban 420 ezer 520 ezer között, 2003-ban pedig 520 és 650 ezer között volt a cigányok száma Magyarországon. "1971-ben tízezer cigány gyerek született, 1993-ban tizenhárom ezer, 2002-ben tizenöt ezer", s ez az összes gyerek hét, majd tizenegy, 2002-ben pedig tizenöt százalékát jelentette - részletezte az adatokat a szociológus.A nagyobb gyerekszám és nagyobb halálozási mutatók miatt a 15 éven aluli gyerekek aránya kétszer akkora (32 százalék) a cigányoknál, mint a teljes népességben (17 százalék). Az idősek aránya viszont a teljes népességben ötször akkora (20 százalék), mint a romáknál (négy százalék).Mint mondta, az iskolázottság és gyermekszám bizonyos összefüggésben van egymással, hiszen az általános iskolát végző lányok szüleinek dönteniük kell arról, hogy a gyerek továbbtanul-e vagy sem. A választást olyan tényezők is befolyásolják, mint az anyagi körülmények, az iskola közelsége, valamint "többnyire szerepet játszik benne a beilleszkedés, az integrációra, asszimilációra való törekvés is" - mondta a szociológus. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ígértnél messzebb gurul villannyal a plugin hibrid Toyota RAV4

Az ígértnél messzebb gurul villannyal a plugin hibrid Toyota RAV4

Ásványvizes palackkal mérgezhették meg Navalnijt

Ásványvizes palackkal mérgezhették meg Navalnijt

Lovasi András pályázatot írt ki a raktárkoncertes gázsijára

Lovasi András pályázatot írt ki a raktárkoncertes gázsijára