szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kórházba még a nyáron kirendelt csődbiztos jelentése szerint több kérdésben is elmarasztalható hibás döntése miatt a távozó vezető - mondta Havas Szonja MSZP-alelnök.

Fegyelmi vizsgálatot indított a János kórház januárban távozó főigazgatója
ellen, s egyúttal a több száz millió forintos intézményi adósság rendezésére tett javaslatot a közgyűlésnek csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottsága.

A kórházba még a nyáron kirendelt csődbiztos jelentése szerint több kérdésben is elmarasztalható hibás döntése miatt a távozó vezető - mondta Havas Szonja (MSZP) alelnök. Nagy Péter Pál közös megegyezéssel távozásáról a múlt hónap közepén döntött az egészségügyi bizottság. A csődbiztos jelentése egyebek között tartalmazza, hogy tavaly mintegy 100 dolgozóval nőtt a kórház létszáma. A testület 300 millió forintot javasol 95 dolgozó leépítéséhez.

Támogatta a bizottság kormánypárti többsége, hogy a közgyűlés jövő héten döntsön a Schöpf-Merei Kórház közhasznú társasággá  átalakításáról. A bizottság még áprilisban kezdeményezte a Schöpf-Merei, a visegrádi és a budai gyermekkórház kht.-vá történő átalakítását.

Ikvai Szabó Imre (SZDSZ) elnök rámutatott, hogy ez a javaslat az úgynevezett Mikola-féle kórháztörvénnyel teljes összhangban van. Meglepőnek tartotta, hogy az ellenzékiek annak ellenére nem támogatták a javaslatot, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke egy televíziós nyilatkozatban egyetértett a kórházak kht.-vá történő átalakításával.

Nem tudott döntést hozni a bizottság arról a városvezetői javaslatról, hogy jövőre egy kht. létrehozásával központosítsák a különböző kórházi beszerzéseket, szolgáltatásokat. Az ellenzékiek a javaslat megalapozottságát, gazdaságosságát vitatva nem vettek részt a szavazásban, s így a testület határozatképtelenné vált. Ikvai Szabó Imre közölte: a közgyűlés várhatóan a jövő héten zöld utat biztosít e javaslatnak. Hozzátette, hogy például Bécsben is ilyen kht. intézi a közkórházak beszerzéseit. A szakmai háttéranyag évente kétmilliárd forintos megtakarítást jelez ennek az átalakításnak az eredményeként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Szolnoki Andrea: a főváros nem adja el kórházait

A fővárosi önkormányzat a hét végi kórház-privatizációval összefüggő népszavazás eredményétől függetlenül nem tervezi egészségügyi intézményeinek eladását. Egyes kisebb kórházak működtetését szeretnék átadni másoknak, az ingatlanok tulajdonjogát azonban megtartják.