szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfőn egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta az MSZP ügynöktörvényt módosító törvényjavaslatát és az ennek kapcsán benyújtott alkotmánymódosító javaslatot, a Fidesz alkotmánymódosító javaslatát nem vette tárgysorozatba.

Répássy Róbert, a bizottság fideszes alel-nöke a vita során jelezte, hogy támogatják az MSZP mindkét indítványát, ugyanakkor azokat módosító javaslatokkal szeretnék korrigálni annak érdekében, hogy derüljön fény a megbízók és a tartótisztek kilétére is, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága döntsön az iratok minősítéséről, illetve, hogy a pártállami titkosszolgálatok-kal való együttműködés ne maradjon következmények nélkül.

A Fidesz a szocialisták alkotmánymódosító javaslatát – amely szerint az 1990. február 15. előtt az állambiztonsági szolgálatokkal együttműködő, valamint e szervek alkalmazásában álló személyek törvényben meghatározott személyes adatai nyilvánosak – ebben a formában támogatja. Ezzel kapcsolatban a Fidesz semmilyen megszorító módosítást nem fogad el, és ha ezzel ellentétes jogszabály születik, akkor azt megtámadja az Alkotmánybíróság előtt.

Fodor Gábor, a testület SZDSZ-es alelnöke szintén jelezte, hogy az ügynöktörvényt módosító MSZP-s indítványt csak bizonyos változtatások után tudják elfogadni, ugyanakkor az alkotmánymódosítást nem támogatják, mert véleményük szerint a kérdést meg lehet oldani a közszereplők fogalmának kiterjesztésével.

A szabaddemokrata vezető kifejtette: nem tudják elfogadni, hogy az ügynöktörvényt módosító javaslat "kerülőutat" hozott vissza a nemzetbiztonsági szolgálatok számára, hiszen lehetőséget biztosít, hogy a szervezet iratokat tartson meg magának, úgy, hogy erre másnak nincs rálátása. Azt sem tartják helyesnek, hogy azok mentességet kaphassanak a nyilvánosság alól, akiknek az adatai még nem kerültek át a levéltárba.

Az ellenzék szankciókat akar (Oldaltörés)

Az SZDSZ támogatja a Fidesz azon javaslatát, hogy a tartótisztek és a megbízók adatai is kerüljenek nyilvánosságra. Ugyanakkor véleménye szerint az iratok felülvizsgálata olyan mindennapi operatív munka, amelyre az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága alkalmatlan.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke azt mondta: egyetért a minél nagyobb nyilvánosság elvével, de véleménye szerint a pártállami titkosrendőrséggel való együtt-működésnek néhány közhatalmi, közbizalmi funkcióval összeférhetetlennek kell lennie.

A Fidesz alkotmánymódosító javaslata kizárná a közhatalomból azokat, akik 1990. február 14. előtt szabad akaratukból, magyar állampolgárokkal szemben állambiztonsági tevékenységet végeztek, vagy olyan politikai, illetve állami tisztséget töltöttek be, amelyben magyar állampolgárokra vonatkozó állambiztonsági jelentést kaptak.

Wiener György (MSZP) azt mondta: a javaslat elfogadása "újabb rendszerváltást jelentene", szakítást azzal, hogy az állam mindenkinek biztosítani kívánja a politikai jogokat. A szocialista politikus Fodor Gáborhoz hasonlóan azt az álláspontot képviselte, hogy a nyilvánosság a legnagyobb szankció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Simicskó: álszent, amit az MSZP az ügynöktörvény körül művel

Álszentnek nevezte Simicskó István, a Fidesz országgyűlési képviselője azt, amit a szocialisták az ügynöktörvénnyel csinálnak, s szerinte az MSZP-nek a gondot az okozza, hogy a rendszerváltás idején nem sikerült az állambiztonsági iratok teljes megsemmisítése.

Világ

Ügynökörvény

Újabb botránytól hangos a lengyel baloldal: ezúttal a kormánykoalíció vezető pártja, az igen népszerűtlen SLD decemberben megválasztott elnökét, Józef Oleksyt gyanúsították meg ügynökmúlttal, aki ezt tagadja, ám másik posztjáról, a szejm házelnökségéről már kénytelen volt lemondani.

Itthon

Bővítette és finomította „ügynöklistáját” a Political Capital

A Political Capital honlapján az elmúlt 15 évben a kiszivárogtatások révén összeállított "politikai" ügynöknévsort hétfőn felváltotta a tudományos kutatások eddigi eredményeit összegző "történészi lista", amely különbséget tesz az előző rendszer különböző felelősségű szereplői között.

hvg.hu Itthon

Kiherélt ügynöktörvény

Úgy tűnik, nem hiába árasztották el névtelen levelekkel volt szolgálati tisztek (III/I-től III/IV-ig bezárólag) az MSZP vezető szerveit, figyelmeztetve őket az MSZP új ügynöktörvény-javaslatának veszélyeire, a szocialisták meghátráltak.

hvg.hu Itthon

Akik az "ügynöklistáról" lemaradtak

A Political Capital "ügynöklistája" 19 nevet tartalmaz. Egyik sem meglepetés. Félrevezető lehet azonban, hogy az egykori ügynökök mellett szt-tisztek és "egyszeri úti jelentésírók" is helyet kaptak. A várt katarzis most még biztosan elmarad.

Hét nap

LENGYEL ÜGYNÖKLISTA

Óriási botrány kerekedett Lengyelországban abból, hogy Bronislaw Wildstein tekintélyes publicista, a demokratikus...

MTI Itthon

Péterfalvi: várni kell az ügynöklistával

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint semmilyen ügynöklista nem legalizálja azt a körülményt, hogy egyes személyek kényszerhelyzetben nyilatkoztak múltjukról.

Készül a második családvédelmi akcióterv, de ennél többet nem tudni róla

Készül a második családvédelmi akcióterv, de ennél többet nem tudni róla

80 méteres mélység, -50 Celsius-fok: megmentik az olvadástól a "klíma archívumát"

80 méteres mélység, -50 Celsius-fok: megmentik az olvadástól a "klíma archívumát"

Egy tétel megdőlt - Gyükeri Mercédesz a hvg360 első évéről

Egy tétel megdőlt - Gyükeri Mercédesz a hvg360 első évéről