szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bába Iván érintettségét cáfolja a Fidesz honlapja annak kapcsán, hogy az ellenzéki párt külügyi hivatalvezetőjének neve is megjelent azon a listán, amelyet névtelenül publikáltak az interneten a hétvégén.

A amely szerint: "Bába Iván hálózati feladatok vállalására vonatkozó nyilatkozatot nem írt alá, jelentést nem adott és illetményben, prémiumban, kedvezményben nem részesült" - áll a Fidesz honlapján, az átvilágító bizottság a fideszes politikusról készített határozatában.

A hét végén napvilágra került, 219 nevet tartalmazó dokumentum publikálója azt állította: hiteles forrásból jutott a névsorhoz, amely szerinte "több mint valószínű", azonos a Németh Miklós leköszönő kormányfő által készíttetett és a hivatalba lépő Antall Józsefnek átadott ügynöklistákkal, illetve annak a "nyers változata".

A Fidesz honlapján publikálták a három átvilágító bíró által aláírt szigorúan titkos határozatot, amelyből kiderül, hogy Bába Iván Csehszlovákiából települt át, 1977-ben nyerte el a magyar állampolgárságot, és a fenti időszakot követően a Magyar Rádió irodalmi főosztályán szerkesztőként dolgozott. 

A dokumentum szerint a hadkiegészítő parancsnokság 1978. évben adategyeztetésre hívta be több alkalommal, és az egyeztetések során arra akarták rábírni, hogy működjön együtt pontosan meg nem határozott szervekkel, de Bába Iván elzárkózott az együttműködéstől, ennek ellenére azonban még a munkahelyén, a Magyar Rádióban is felkereste a BM III/III-4/a osztálya.

A határozat szerint, Bába Ivánnal kapcsolatban a BM III/III-4/a osztálya 1978. augusztus 9. napján "Gyula" fedőnéven 6-os kartont állított ki, amely szerint az ellenőrzött személy mint titkos megbízott, hazafias, kulturális alapon működött együtt az állambiztonsági szervvel 1981. szeptember 24-ig.

Az átvilágító bizottság határozatában azt írta, Bába Iván az ellenőrzés során tagadta, hogy bármi módon együttműködött volna a BM III/III-4/a osztályával. Előadta, hogy mint áttelepült, nyelveket beszélő személyt több alkalommal megkísérelték beszervezni, mely minden alkalommal meghiúsult, ezért később eltávolították a Magyar Rádiótól. 

Bába Iván 1989-től a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártnak, 1992-től pedig MDF-nek volt a tagja, később  országos választmányának alelnöke és elnöke is. A politikus 2002-től tölti be a Fidesz külügyi hivatalának vezető posztját.
 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Cserhalmi ügynök nem az a Cserhalmi

Cserhalmi György színművész nem azonos a hét végén napvilágot látott "ügynöklistán"szereplő azonos nevű személlyel - ezt a színművész hétfőn közleményben tudatta.

hvg.hu Itthon

Ezer nevet tartalmazó ügynöklistát adnak át Péterfalvinak

A Political Capital szerdán 11 órakor több, mint ezer nevet tartalmazó listával és egy beadvánnyal fordul dr. Péterfalvi Attilához annak érdekében, hogy az adatvédelmi ombudsman állásfoglalását kérje az adatok nyilvánossá tételének lehetőségéről – közölte a hvg.hu-val a Political Capital.

63 újabb áldozata van a járványnak, 2079 fertőzöttet diagnosztizáltak

63 újabb áldozata van a járványnak, 2079 fertőzöttet diagnosztizáltak

Kormány kontra Alkotmánybíróság: csak az lesz méltatlan a polgármesterségre, akit megbízatási ideje alatt ítélnek el

Kormány kontra Alkotmánybíróság: csak az lesz méltatlan a polgármesterségre, akit megbízatási ideje alatt ítélnek el

Vidnyánszky Attila koronavírusos

Vidnyánszky Attila koronavírusos