szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Biztos vagyok benne, hogy volt olyan név rajta akkor, ami most nincsen. Olyan mintha az a lista lenne, de valószínűleg nem az" - mondta Varga László a Budapest Főváros Levéltárának korábbi főigazgatója. A világhálóra felkerült, 219 nevet tartalmazó "ügynöklistát" is 1989 novembere körül állíthatták össze, ahogy a Németh Miklós által készíttetett listát is.

A hét végén napvilágot látott "ügynöklista" olyan, mintha a Németh Miklós leköszönő kormányfő által készíttetett és a hivatalba lépő Antall Józsefnek átadott ügynöklista lenne, de mégsem az - mondta Varga László.

Varga megmagyarázhatatlannak tartja, hogy például Elbert János irodalomtörténész, fordító neve miért van rajta a listán, "miközben ő már rég halott volt akkor". A világhálóra felkerült, 219 nevet tartalmazó "ügynöklistát" is 1989 novembere körül állíthatták össze, ahogy a Németh Miklós által készíttetett listát.
 
A dokumentum publikálója azt állítja, hiteles forrásból jutott a csoportokra osztott névsorhoz, amely véleménye szerint "több mint valószínű", hogy azonos a Németh Miklós leköszönő kormányfő által készíttetett és a hivatalba lépő Antall Józsefnek átadott ügynöklistákkal, illetve annak a "nyers változata". 

A volt főigazgató nem tudja, hol készülhetett a lista. "Van aki azt mondja, hogy az ékezetek arra utalnak, hogy esetleg nem is Magyarországon készült, de ezt nem lehet tudni. Minden lista manipulált, mivel a nyilvántartás annak idején nem listák alapján történt. Valamilyen szempont alapján elkezdenek kiválogatni a hatalmas kartonrendszerből neveket" - magyarázta Varga.

"Olyan esetről még nem hallottam, hogy valakinek az adatai később kerültek volna be a kartonok közé, arra viszont vannak bizonyítékok, hogy több iratot nem megsemmisítettek, hanem azok kikerültek a helyükről. Az eltűnt iratokat soha senki nem vizsgálta" - fűzte hozzá.
 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Ügynöklisták: Kiszely Gábor óvatosságra int

A Szakértő ’90 listájának megjelenésével előállt új helyzetről, a lista megítéléséről kérdezte a hvg.hu Kiszely Gábor történészt, a Terror Háza Múzeum szakmai igazgatóját.

MTI Itthon

Gyurcsány: gyalázatos és szégyenletes az ügynökügy

Gyurcsány Ferenc "gyalázatosnak és szégyenletesnek" nevezte a rosszízű, méltatlan politikai vádakat és azt, hogy emberek sorsával játszanak. A miniszterelnök erről a nyilvánosságra hozott újabb "ügynöklistával" kapcsolatban beszélt hétfői, napirend előtti felszólalásában a parlamentben.

MTI Itthon

Arat az újabb "ügynöklista"

Egy 219 nevet tartalmazó, állítólag a rendszerváltás idején készült "ügynöklista" jelent meg szombaton egy ingyenes internetes tárhelyen.

Biztonsági céget alapított Mészáros Lőrinc

Biztonsági céget alapított Mészáros Lőrinc

71 ezer forintot kell fizetnie egy 150 ezer forintból élő pedagógusnak, hogy újra taníthasson

71 ezer forintot kell fizetnie egy 150 ezer forintból élő pedagógusnak, hogy újra taníthasson

Radar360: Elszálltak a gyümölcsárak, Spanyolország sárga besorolású lett

Radar360: Elszálltak a gyümölcsárak, Spanyolország sárga besorolású lett