szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alvilági háborút előztek meg a hatóságok a kecskeméti fegyvercsempészési ügyben; az ügyben vádat emeltek - hangzott el ügyészi és rendőri vezetők keddi sajtótájékoztatóján.

A nyomozás február 25-i lezárása után három nappal vádat emeltek R. László és 10 társa ellen emberölés előkészülete, fegyvercsempészet, lőfegyverrel visszaélés és más bűncselekmények miatt - mondta Nánási László Bács-Kiskun megyei főügyész.

A vádirati tényállás szerint R. László irányításával hierarchikusan felépített bűnszervezet jött létre a '90-es években. Irányítókból, közvetítőkből és végrehajtókból állt, anyagi forrásait pedig részben illegális eszközökkel teremtette elő. Tavaly áprilisban úgy döntöttek, hogy átveszik egy másik csoport érdekeltségeit és likvidálják a riválisokat.

A végrehajtás érdekében feltérképezték a célszemélyt, bérgyilkosokkal vették fel a kapcsolatot és Szerbiából mintegy másfél millió forintért több alkalommal is nagy mennyiségű lőfegyvert, lőszert szereztek be. Céljuk az volt, hogy a területszerzés során akár erőszakos cselekményekkel is megtörjenek minden lehetséges ellenállást.

A nyomozást vezető Zsombok György ezredes, az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) bűnügyi főosztályvezetője azt mondta: tavaly tavasszal szereztek tudomást arról, hogy egy jelentős szervezett bűnözői kör területszerző tevékenységbe kezd és Balaton-felvidéki érdekeltségekre kívánja kiterjeszteni hatalmát.

Augusztus 4-én a nyomozók három személyt vettek őrizetbe és lefoglaltak négy pisztolyt, két géppisztolyt, hangtompítót és lőszereket, melyeket Szerbiából csempésztek be az országba. Szeptember 13-án újabb három magyar és két szerb állampolgárt vettek őrizetbe a rendőrök, meghiúsítva ezzel a szeptember 17-re tervezett gyilkosságot.

Rivális csoportok (Oldaltörés)

Zsombok György elmondta, hogy az elfogott személyek között akadt együttműködő gyanúsított, akinek az esetében megszüntették a nyomozást azért, mert a tőle megszerzett információk jelentősebbek voltak mint a gyanúsított felelősségre vonásához fűződő bűnüldözési érdek. Így vált bizonyíthatóvá többek között a rivális csoport elleni erőszakos fellépés terve, az emberölés előkészülete.

"De nem csak erről volt szó" - jegyezte meg Zsombok György ezredes, aki szerint a '90-es évek leszámolásos bűncselekmény-sorozatát, egy alvilági háborút sikerült megelőzni a kecskeméti fegyvercsempészési ügy sikeres felderítésével.

A nyomozás során február 7-én, majd 14-én újabb őrizetbe vételek történtek és további fegyvereket sikerült lefoglalni, melyek Budapest határában egy XV. kerületi bevásárlóközpont mögötti erdős területen voltak elásva.

Zsombok György szerint a nyomozás során összesen tíz fegyvert foglaltak le, meggyanúsítottak 15 személyt, akik közül négyen vállalták a hatóságokkal az együttműködést, 11 személy ellen pedig vádat emeltek. Az NNYI főosztályvezetője hozzátette, hogy a bérgyilkosságokra felkért ismeretlen személyek, illetve a szerbiai fegyvercsempészek ügyében tovább folyik a nyomozás.

A bűnözői csoport eljárás alá vonása "űrt hagyhat maga után", ahová "betódulhatnak" más bűnszervezetek, ezért a rendőrségnek még igen komoly feladatai lehetnek ennek az ügynek a kapcsán - mondta.

A sajtótájékoztatón Bene László országos rendőrfőkapitány és Polt Péter legfőbb ügyész egyaránt rendkívülinek minősítette, hogy a büntetőeljárás meghiúsítása érdekében komolyan megfenyegettek rendőröket, ügyészeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

Győr fideszes polgármestere nem mindennapi módon zárta az ‘56-os műsort

Győr fideszes polgármestere nem mindennapi módon zárta az ‘56-os műsort