Tetszett a cikk?

A lakosság 44 százaléka tekinthető biztos pártválasztónak, ennyien mutatnak aktivitást és kiállást kedvelt pártjuk mellett – írja a mai Népszabadság a Szonda Ipsos legfrissebb felmérésére hivatkozva.

Leginkább a diplomások között találhatunk elkötelezett választópolgárokat - kétharmaduk sorolható ide -, de a fővárosiak és a középkorúak fele is biztos pártválasztó.

Módszertan

Az adatfelvétel ideje: 2005. február 17-23.

A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

Az itt regisztrált adatok azt mutatják, hogy a voksok kilenctizedét elvinné a Fidesz és az MSZP - előbbinek 49, utóbbinak 41 százalék jutna. A maradék 10 százalék javát az SZDSZ szerezné meg - 6 százalékot. A többi párt 2005 elején elég messze van attól, hogy parlamenti bejutásukkal számolhassunk.

A pártok számára komoly lehetőséget, potenciális szavazókat jelenthet a választópolgároknak az a 6 százaléka, akiknek erős részvételi szándéka nem párosul egyetlen párt iránti szimpátiával sem, és érdemes figyelmet fordítaniuk arra az egymillió választóra is, akik ugyan rokonszenveznek valamelyik politikai erővel, de csak valószínűsítik a részvételüket.

A lakosság nagyjából egyharmada - 2,5 millió választó - jelenleg távol van a politika világától. Vagy a részvételi hajlandósága vagy a pártszimpátiája hiányzik, de 14 százaléknyi választópolgár mindkettőnek híján van. iskolázottságú, szakképzetlen rétegekben.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatan haltak meg szén-monoxid-mérgezésben és lakástűzben a hosszú hétvégén

Hatan haltak meg szén-monoxid-mérgezésben és lakástűzben a hosszú hétvégén

Szokott YouTube-videókat tölteni? Lehet, hogy ezentúl nem fog

Szokott YouTube-videókat tölteni? Lehet, hogy ezentúl nem fog

Mit tud egy 15 ezer forintos okos karpánt? Teszten a Xiaomi Mi Smart Band 5

Mit tud egy 15 ezer forintos okos karpánt? Teszten a Xiaomi Mi Smart Band 5