szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gál Zoltán szocialista országgyűlési képviselő, az 1990-es kormányváltáskori belügyminisztérium megbízott vezetője csütörtökön azt mondta: lehetett a belügyminisztérium által az 1990-es kormányzati átadás-átvételkor átadott iratanyagban olyan lista, amit aztán Németh Miklós átadott Antall Józsefnek, de ő maga azt nem látta.

"Én küldtem a Miniszterelnöki Hivatalnak egy anyagot, ami a belügyminisztériumnak azokat az anyagait tartalmazta, amit olyannak ítéltem, hogy az átadás-átvételnél a miniszterelnöknek át kell adnia. Én (...) ezt az anyagot nem néztem végig, mert ez is több száz oldalas valami volt" - nyilatkozott Gál Zoltán. Elmondta, hogy az anyag többek között jogszabály-előkészítéseket és egyebeket tartalmazott.

"Nem tartom kizártnak, hogy ebben a listában benne volt valami, ami aztán a miniszterelnök kezébe került, aki, azt hiszem, helyesen tette, hogy ezt Antall József miniszterelnöknek továbbította" - mondta Gál Zoltán. "Nem tartom kizártnak, hogy ebben benne lehetett ez a lista. Én ezt nem láttam, akkor se láttam, meg azóta se láttam semmifajta listát" - tette hozzá.

Németh Miklós volt szocialista miniszterelnök csütörtöki nyilatkozatában megerősítette, hogy 1990 májusában a többszintű kormányzati átadás-átvételi folyamat részeként, melynek során több ezer oldalnyi dokumentumot adott át a régi kormány az újnak, Antall Józsefnek átadott egy néhány oldalból álló, neveket és személyes adatokat tartalmazó ügynöklistát is, amely "a belügyminisztériumtól került be a miniszterelnökségre". "A belügyminisztérium  megbízott vezetőjéhez ezt a listát akkor eljuttatták, és ő úgy érezte, hogy kötelessége erről engem személyesen tájékoztatni, és a listát nekem továbbítani" - közölte Németh Miklós írásos nyilatkozatában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Leleplező-interjú a III/III egykori főnökével

A kérészéletű Leleplező–Könyvújság 2000/1. számában közölték Tőke Péter főszerkesztő és Bodzabán István főszerkesztő-helyettes interjúját Horváth Józseffel, a III/III főcsoportfőnökség egykori vezetőjével. Ebből közlünk részleteket, amelyek különösen érdekesek az újabb ügynöklista múlt vasárnapi közreadása fényében.

Itthon

Gyurcsány úgy tudta, nincs ügynöklista

"Miniszterelnökként is úgy tudtam, hogy nincs lista. Pontosabban, tudtuk, hogy listák készültek, de azok nincsenek a szolgálatok birtokában. A dolog tisztázása érdekében nem kutakodni kell, hanem törvényt kell hozni az akták nyilvánosságáról " - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Murányi Gábor Itthon

Minek az alapján kapták az egykori ügynökök fedőneveiket?

Az állambiztonsági irattengerből az elmúlt évtizedben a kutatások nyomán számos azonosított s még több azonosítatlan fedőnév vált már ismertté. Az azonosítással kapcsolatos össznépi találgatás közepette azon is érdemes elmerengeni, miért pont az adott konspirációs névre kereszteltek egy-egy ügynököt, illetve célszemélyt.

MTI Itthon

Egyházi ügynöklista a Magyar Narancsban

Majsai Tamás református teológus, egyháztörténész 57 fedőnévből álló egyházi „ügynöklistát” tett közzé a hetilapban. A lajstromban szereplők többsége lelkész, protestánsokat éppúgy találunk köztük, mint katolikusokat.

hvg.hu Itthon

Az ügynökbeszervezés még 1989-ben is gőzerővel folyt

Már recsegtek-ropogtak a szocialista rendszer eresztékei, de még 1989 első felében is több mint 2000 újabb célszemélyt vettek fel a megfigyeltek listájára. Összesen 165 ezer személy szerepelt a nyilvántartásokban, a megfigyeléssel pedig 8000 hálózati személyt foglalkoztatott.

Elsodort egy nőt a megáradt Hernád Bőcsnél

Elsodort egy nőt a megáradt Hernád Bőcsnél

Egy 14 éves lány találmánya járulhat hozzá a koronavírus legyőzéséhez

Egy 14 éves lány találmánya járulhat hozzá a koronavírus legyőzéséhez

Nagy a tét, szavazzon: melyik faj legyen az év hala?

Nagy a tét, szavazzon: melyik faj legyen az év hala?