szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nehezen értelmezhető a magyar kormánynak a határon túli magyarokkal kapcsolatos politikája a kettős állampolgárság kérdését vizsgáló magyarországi népszavazás óta - vélekedik csütörtöki kommentárjában a Pozsonyban megjelenő Új Szó.

A lap főszerkesztője így ír: "A durva népszavazási ellenkampány, a referendumot követő kétségbeeséssel vegyes össznépi felháborodás, a szabadkai csonka Máért kemény hangvételű zárónyilatkozata után Gyurcsány Ferenc kormánya kapkodni kezdett, látszatmegoldásokat kínálva a csalódott határon túli magyar közösségeknek. A Magyarok Világszövetsége által generált csapdahelyzetből pedig csak felelős nemzetpolitika felmutatásával tudnának elegánsan kihátrálni. Ilyenjük azonban (egyelőre) nincs."

Mint írja, köszönőviszonyban sincs egymással az, amit a magyar kormánybiztos, Avarkeszi Dezső és egyik szlovákiai tárgyalópartnere, Duray Miklós nyilatkozott a felek keddi budapesti egyeztetéséről. Nevezetesen hogy amíg Avarkeszi szerint a határon túliak örömmel fogadták a lassú honosítási eljárás felgyorsítását célzó magyar kormányjavaslatot, addig Duray, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezető elnöke a lap megkeresésére az egyeztetést egyszerűen zsákutcának nevezte.

Ezzel szemben az Új Szóban "számtalanszor leírtuk már" - így a cikkíró -, hogy "a szlovákiai magyarok túlnyomó többségének esze ágában sincs tartósan Magyarországra települni, pláne nem állampolgárságért folyamodni". Egy felmérés adataival támasztja alá, hogy Szlovákia-szerte mindössze hatvanan igényelték a munkahelykereséshez folyósított költözési támogatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Megalakult a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma

Az anyaországon kívül tevékenykedő magyar politikai szervezeteket tömörítő fórum megalakításáról döntöttek csütörtökön szabadkai tanácskozásukon a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) határon túli tagszervezeteinek vezetői.

MTI Itthon

A határontúliak nem mondanak le a kettős állampolgárságról

A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) határon túli tagszervezetei vezetőinek szabadkai tanácskozása zárónyilatkozat elfogadásával ért véget, amely felszólítja a magyar Országgyűlést, hogy alkosson olyan törvényt, amely lehetővé teszi a határon túli magyarok számára a magyar állampolgárság megszerzését lakóhelyük elhagyása nélkül.

MTI Világ

Az államfő szabadulna a határon túliak szavazataitól

Stipe Mesic megfosztaná horvátországi szavazati joguktól az anyaországon kívül élő horvátokat - a belgrádi média egyebek mellett ezt a szándékot emeli ki az újraválasztott horvát államfő politikai célkitűzései közül.

De ki fogja beoltani a Mikulást?

De ki fogja beoltani a Mikulást?

Büntetőfékezés miatt borult fel egy autó, vádat emeltek a „leckéztető ellen”

Büntetőfékezés miatt borult fel egy autó, vádat emeltek a „leckéztető ellen”

Újabb szintet lépett a türkmenisztáni diktatúra

Újabb szintet lépett a türkmenisztáni diktatúra