szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Miközben az adatvédelmi biztos nyilvánosan bezúzott egy állítólagos ügynöklistát, a világhálón pedig nap mint nap újabb és újabb listák jelentek meg az elmúlt héten, az Országgyűlés ma folytatja az ügynöktörvény vitáját.

A napirend szerint folytatják ma az együttes általános vitát az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról szóló törvény módosításáról, valamint az Alkotmány ezzel kapcsolatos módosításáról. Az MSZP-képviselők önálló indítványa után kezdődik az általános vita arról a törvényjavaslatról, amelyet három fideszes képviselő terjesztett elő a pártállam titkos iratainak kezeléséről és nyilvánosságáról.

A szocialista javaslat múlt heti vitájában Mécs Imre szabad demokrata képviselő hevesen támadta Horn Gyula volt szocialista miniszterelnököt. A Fidesz a törvényjavaslat tágra nyitását sürgette, az SZDSZ pedig közölte, hogy csak alapos szakmai előkészítést követően tartja elfogadhatónak az Alkotmány módosítását, ami nélkül a szocialisták javaslata aligha lenne megvalósítható.

Kövér László, Demeter Ervin és Répássy Róbert általános vitára kerülő javaslatának célja annak biztosítása lenne, hogy az 1956 után keletkezett közokiratok az illetékes levéltárban legyenek mindenki számára elérhetőek. A képviselők szorgalmazzák azt is, hogy történjen meg mielőbb a pártállam időszakában államtitokká, szolgálati titokká minősített iratok felülvizsgálata, és azok szigorú társadalmi ellenőrzés mellett, csak rendkívül indokolt esetben maradhassanak továbbra is titkosak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Feljelentették a Political Capitalt

Kozenkai Jenő, az egykori III/II. Csoportfőnökség operatív tisztje BRFK-nál feljelentét tett személyes adatokkal való visszaélés miatt. Az Aerocaritas Alapítvány elnöke szerint felmerül, hogy PC vezetői és munkatársai hazaárulást követtek el és együttműködnek ellenséges titkosszolgálatokkal.

Dezső András (hvg.hu) Itthon

A CIA előtt már ismertek az egykori magyar kémek

Kenedi János történész szerint a hazai titkosszolgálatok múltja pusztán belpolitikai érdekek miatt titkos, a CIA előtt ugyanis már minden magyar kém ismert, függetlenül attól, lebuktak-e vagy sem. Egy volt katonai hírszerző tiszt szerint a magyar titkosszolgálat egy lépést sem tett, amikor lebuktak az emberei. Az állambiztonsági iratokat felügyelő bizottság egyik tagja ugyanakkor azt hangoztatja: a hírszerzők és kémelhárítók a népköztársaság idején is hasznot hoztak az országnak.

Dezső András (hvg.hu) Világ

A Magyar Népköztársaság nyugaton lebukott kémei

Levette a kezét a magyar katonai hírszerzés azokról az ex-ügynökökről, akiknek többségét a pártállam idején részben zsarolással bírtak rá, hogy külföldön kémkedjenek, ám később lebuktak és többségük börtönbe került. Egyiküket utoljára 2004-ben vették őrizetbe és ítélték el Németországban.

MTI Itthon

Az egyházak nem kommentálják a hvg.hu listáját

Nem kommentálták érdemben az MTI által megkérdezett egyházi vezetők, tisztségviselők azt a hvg.hu-n megjelent listát, amely a Belügyminisztérium III/III-as főcsoportfőnöksége 1989-es tiszti állományának névsorát és rangfokozatait közli.

MTI Itthon

Politikusi vélemények a hvg.hu listájáról

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint rendkívül bonyolult mozaikképről van szó, amelynek egy darabjára világít rá a hvg.hu közlése. Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese sajnálja, hogy a múlt tisztázása "listák versenyévé vált".

hvg.hu Itthon

A történészek hitelesnek tartják a hvg.hu listáját

Varga László történész a Magyar Televízió Este című műsorában elmondta: szerinte Péterfalvi Attila jogszabályt sértett akkor, amikor bedarálta az ezer nevet tartalmazó Political Capital listát. Varga úgy véli: az adatvédelmi biztosnak le kellene mondania.

Szabadságvesztést kért az ügyészség a balatonakali nádirtókra

Szabadságvesztést kért az ügyészség a balatonakali nádirtókra

A nizzai késelés után a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban

A nizzai késelés után a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban

Egy főre jutó GDP: Magyarország tavaly előrelépett az EU-rangsorban

Egy főre jutó GDP: Magyarország tavaly előrelépett az EU-rangsorban