szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar gazdák tüntetéseivel és a magyarországi vidékfejlesztés kérdéskörével foglalkozó írásokat jelentetett meg szerdán a Die Presse című osztrák napilap.

A konzervatív újság egyebek között felhívta a figyelmet arra, hogy nem ért véget a válság a magyar mezőgazdaságban. Egy évvel a tejtermelők és a baromfitenyésztők tüntetései után most a földművesek állnak a barikádokon. Egyrészt a 2004-es EU-támogatások akadozó kifizetései, másrészt a gabonafelesleg felvásárlását szabályozó intervenciós rendszer funkcionális alkalmatlansága miatt tiltakoznak.

Önmagában a parasztok az EU-belépés nyertesei - állapította meg a lap. Idézte a nemzetközi összehasonlító gazdasági tanulmányok bécsi intézetét (WIIW), amely szerint a magyar gazdák jövedelme egynegyeddel nőtt. Azonban tavaly október közepe óta a magyar parasztok nagy része hiábavalóan várakozik az EU-támogatások átutalására. A gazdák azonban nem csak a támogatások hátralékának a kifizetését, hanem további állami segítséget is követelnek.

A politika és a gazdák képviselői közötti tárgyalások napok óta tartanak, a frontok azonban megmerevedtek. A lap idézte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, aki bejelentette, hogy április végéig - ahogyan azt tervezték - minden gazda megkapja az EU-s pénzét, de egy fillérrel sem többet. A Die Presse meg nem nevezett mezőgazdasági szakértőket is idézett, akik rámutattak arra, hogy az EU-s pénzek kifizetése után is marad a válság a mezőgazdasági ágazatban, számtalan paraszti kisüzemet tönkremenetel fenyeget.

A lap Magyarország a regionális gettók elleni harcban című cikkében egyebek között megállapította, hogy Magyarországon nem csak mély szociális, hanem regionális szakadék is létezik: óriási a jóléti különbség a nagyvárosok és a falusi régiók között. Peter Bognar tudósító szerint a baloldali-liberális kormány a 70-es évek reális szocializmusára támaszkodva meghatározott települések összevonását erőlteti, ahol mindenkor egy "főfaluban" biztosítanák az alapvető infrastruktúrát. A lap szerint szakemberek azonban rámutatnak arra, hogy ez rossz út, mert pontosan az ilyen regionális politika okozta a mai nyomorúságos helyzetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Elmaradhat a megegyezés az agrártárgyalásokon

Jakab István, a demonstráló gazdák tárgyalóküldöttségének vezetője szerint vasárnap előreláthatólag nem születik megállapodás a minisztérium képviselőivel. A gazdák a traktoros demonstráció meghosszabbítását tervezik.

Titkolózva mozgatják a Városliget fáit, a főváros sem tudja, honnan hová ültetik át őket

Titkolózva mozgatják a Városliget fáit, a főváros sem tudja, honnan hová ültetik át őket

A Vaterán is sláger a maszk

A Vaterán is sláger a maszk

Új limitált szériát kapott a 43 éve gyártott Lada Niva

Új limitált szériát kapott a 43 éve gyártott Lada Niva