Tetszett a cikk?

Sólyom László élete legnagyobb elismerésének nevezte egy pénteken megjelent lapinterjúban, hogy több mint száz közéleti személyiség, pártállásra való tekintet nélkül államfőnek javasolta.

"Sok magas kitüntetésem van kül- és belföldről, de ezt tartom a legnagyobb elismerésnek" - mondta az alkotmánybíróság volt elnöke a Heti Válasz című hetilapnak.

Sólyom László, akit a Védegylet civil szervezet kezdeményezésére jelölt több mint száz értelmiségi, a beszélgetés során egyetértett Mádl Ferenc államfő korábbi megjegyzésével, miszerint: komoly jogi műveltségre van szüksége, ismernie kell a magyar és az európai jog alkotásait, az alkotmányos hagyományokat.

"Az elnök úr olyan értékeket fogalmaz meg, amelyek valóban minden jelölttől elvárhatók. Nagyon helyes, hogy vannak feltételek. Mostanában bedobnak neveket, és nem lehet tudni, ki az, aki a jelöltet megnevezte" – mondta. Hozzátette: a "legkevesebb, ami elvárható, hogy a jelölt valamilyen - nem feltétlenül politikai - teljesítményt fel tudjon mutatni".

Sólyom elmondta azonban azt is: az, hogy valaki párthoz kötődik, az nem zárja ki, hogy államfővé válasszák. "Attól kezdve azonban, hogy letette a hivatali esküt, el kell felejtenie, sőt le kell küzdenie korábbi pártszimpátiáit. Neki az egész nemzetet kell megjelenítenie, ellentétes irányzataival együtt, illetve azok felett."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Mit csinálhat az államfő?

A magyar államfő szerepét a magyar alkotmányos berendezkedésben a politológusok és alkotmányjogászok gyenge-közepesnek minősítik.

Vélemény

Ki lesz az államfő utód?

A pártok, illetve az egész politikai elit elképesztően titokzatosak a tekintetben, kit válasszon meg a parlament nem egészen négy hónap múlva a hivatalából idén nyáron távozó Mádl Ferenc államfő utódául.

hvg.hu Itthon

Államfőjelölti tippek

Több név is szóba került Magyarország lehetséges államfőjeként. Összegyűjtöttük közülük a legvalószínűbbeket. Valami mégis azt súgja nekünk, a parlament egyikükről sem fog szavazni majd június elején. De azért lássuk a mostani választékot.

MTI Itthon

Lévai Katalin vállalná a köztársasági elnökjelöltséget

Az MSZP európai parlamenti képviselője, Lévai Katalin, vállalná a köztársasági elnökjelöltséget. Mint elmondta, ez ügyben már megkeresték gazdasági és értelmiségi körökből, és ha támogatást kap, nem zárja ki, hogy elvállalja a szerepet.

hvg.hu Itthon

Ki legyen az új államfő?

Az Országgyűlés június 6-án vagy 7-én választhatja meg Mádl Ferenc utódját. Már decemberben elindultak a találgatások, ki lehet a Sándor-palota új főbérlője. Van köztük komolytalan és az érintett által is cáfolt tipp, mint például Dávid Ibolya jelölése. De körvonalazódik már a fantomkép: az új elnök valószínűleg hatvan feletti és pártállami múlttal rendelkező férfi politikus lesz. Vagy nem.

A nizzai merénylet újabb gyanúsítottjait vették őrizetbe

A nizzai merénylet újabb gyanúsítottjait vették őrizetbe

Patkányokkal teli csatornába zuhant egy férfi New Yorkban

Patkányokkal teli csatornába zuhant egy férfi New Yorkban

A járvány különös fénytörést ad a „forradalom szálláscsinálójának” tartott darabnak

A járvány különös fénytörést ad a „forradalom szálláscsinálójának” tartott darabnak