szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A körülmények ismeretében bízik abban, hogy államfő lesz Szili Katalin, aki az egyik megyei napilapban azt is elmondta, hogy Hiller pártelnök is támogatja ebben.

"Szerénytelenség nélkül, a körülmények ismeretében hiszek az esélyemben" – válaszolta az Országgyűlés elnöke az Észak-Magyarország című lapnak arra a kérdésére: milyen esélyt lát arra, hogy Mádl Ferenc után ő lesz a Sándor-palota lakója.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy az MSZP elnöke a napokban többször is azt nyilatkozta: "történelmi lehetőség számunkra a rendszerváltozás után tizenöt esztendővel, hogy nő legyen a köztársasági elnök". Hozzátette, hogy Hiller István minden alkalommal őt nevezte meg elsőként, mint a párt elsőszámú lehetséges jelöltjét.

Megjegyezte azonban, hogy az MSZP április 15-i kongresszusán döntenek majd a jelölt személyéről. Kiemelte azt is, hogy a rendszerváltozás óta már volt liberális és konzervatív elnöke is Magyarországnak, szocialista azonban még nem.

"Természetesen most házelnök vagyok, akinek pártok felett valamennyi képviselő megelégedésére éppen a majdani köztársaságielnök-választást kell előkészítenem" - fogalmazott.

Az államfői jogkörről szólva úgy vélekedett, hogy "a rendszerváltozás hajnalán" a köztársasági elnök funkcióját tökéletesen sikerült meghatározni. "A magam részéről még akkor is elégedett vagyok a státus hatáskörével, ha ezt a jogkört nekem kell majd gyakorolni. Harmóniában, szinkronban van a magyar törvénykezés gyakorlatával" - mondta Szili Katalin.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Államfőjelölti tippek

Több név is szóba került Magyarország lehetséges államfőjeként. Összegyűjtöttük közülük a legvalószínűbbeket. Valami mégis azt súgja nekünk, a parlament egyikükről sem fog szavazni majd június elején. De azért lássuk a mostani választékot.

Vélemény

Ki lesz az államfő utód?

A pártok, illetve az egész politikai elit elképesztően titokzatosak a tekintetben, kit válasszon meg a parlament nem egészen négy hónap múlva a hivatalából idén nyáron távozó Mádl Ferenc államfő utódául.

hvg.hu Itthon

Ki legyen az új államfő?

Az Országgyűlés június 6-án vagy 7-én választhatja meg Mádl Ferenc utódját. Már decemberben elindultak a találgatások, ki lehet a Sándor-palota új főbérlője. Van köztük komolytalan és az érintett által is cáfolt tipp, mint például Dávid Ibolya jelölése. De körvonalazódik már a fantomkép: az új elnök valószínűleg hatvan feletti és pártállami múlttal rendelkező férfi politikus lesz. Vagy nem.

hvg.hu Itthon

Mit csinálhat az államfő?

A magyar államfő szerepét a magyar alkotmányos berendezkedésben a politológusok és alkotmányjogászok gyenge-közepesnek minősítik.

MTI Itthon

Lévai Katalin vállalná a köztársasági elnökjelöltséget

Az MSZP európai parlamenti képviselője, Lévai Katalin, vállalná a köztársasági elnökjelöltséget. Mint elmondta, ez ügyben már megkeresték gazdasági és értelmiségi körökből, és ha támogatást kap, nem zárja ki, hogy elvállalja a szerepet.

"Jobb járványban meghalni, mint éhen halni" - tüntetések törtek ki Olaszországban a szigorítások miatt

"Jobb járványban meghalni, mint éhen halni" - tüntetések törtek ki Olaszországban a szigorítások miatt

Orbán sokat tett azért, hogy a században először autokráciában éljen a földlakók többsége

Orbán sokat tett azért, hogy a században először autokráciában éljen a földlakók többsége

Radar 360: Kövér szülésre buzdít, az orvosok katasztrófától tartanak

Radar 360: Kövér szülésre buzdít, az orvosok katasztrófától tartanak