szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Btk. kábítószerrel való visszaélésre vonatkozó tényállásai június 1-étől alkalmazhatatlanná válnak, ha - az AB határozata értelmében - kikerül a törvényből a kábítószerrel visszaélés bűncselekmény meghatározása.

Kattintson a képre további
karikatúrákért!
© MARABU
Az országgyűlési vitában Petrétei József igazságügy-miniszter emlékeztetett arra, hogy a tavaly decemberi alkotmánybírósági határozat megsemmisítette a Btk.-ban meghatározott kábítószer-fogalmat.

Így kikerül a törvényből a kábítószerrel visszaélés bűncselekmény meghatározása, és annak helyébe új, az alkotmánybírósági határozatnak megfelelő értelmező rendelkezést kell illeszteni. Ha ez nem történik meg, akkor a Btk. kábítószerrel való visszaélésre vonatkozó tényállásai június 1-étől alkalmazhatatlanná válnak.

Petrétei József elmondta: az alkotmánybírósági határozat szerint a jogbiztonságot veszélyezteti az, hogy keverednek egymással a nemzetközi jogi kötelezettség alapján, illetve a nemzeti jog alapján kábítószernek, illetőleg pszichotrop anyagnak minősített szerek, ezért megoldást kell találni arra, hogy a nemzeti listás pszichotrop anyagokat is törvényben hirdesse ki az Országgyűlés.
   
A miniszter kitért arra: az alkotmánybírósági határozat december 13-ával megsemmisítette az elterelésre vonatkozó rendelkezések egy részét is, amelyek közül bizonyos pontokat a továbbiakban mindenképpen pótolni kell, hiszen az érintettek olyan csekély mennyiségű kábítószert alkalomszerűen fogyasztó fiatalok, akikkel szemben nem indokolt a törvény teljes szigorával fellépni. Mint mondta, ezt szolgálja az a kormányhatározat, amely a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények újraszabályozásáról és az ehhez kötődő egyéb jogalkotási feladatokról szól, ez év július 1-jei teljesítési
határidővel.
 
Csákabonyi Balázs (MSZP) a frakció támogatásáról biztosította a javaslatot, Pettkó András (MDF) módosításokkal szintén elfogadásra javasolta az indíványt. Kifejtette: az MDF a határozott büntető törvénykönyvi szabályozás mellett a megelőzés híve. Rámutatott: az alkotmánybírósági határozat legfontosabb megállapítása az volt, hogy a kábítószerekre vonatkozó hatályos büntetőjogi szabályozás több szempontból is összeegyeztethetetlen a vonatkozó nemzetközi
szerződésekkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Nem lehet jó törvényt hozni kábítószerügyben?

Nem lehet minden szempontból jó törvényt hozni kábítószerügyben, és az Alkotmánybíróság (Ab) rossz döntést hozott legutóbbi határozatával - állították a drogkérdés számos részterületének szakértői csütörtökön.

Az osztrák fenomén, aki a teniszvilág abszolút csúcsára tör – nem is esélytelenül

Az osztrák fenomén, aki a teniszvilág abszolút csúcsára tör – nem is esélytelenül

Jennifer Aniston készült némi meglepetéssel az online Emmy-gálára

Jennifer Aniston készült némi meglepetéssel az online Emmy-gálára

Matolcsyék a jövő héten eldöntik, hogy mi lesz a forint sorsa

Matolcsyék a jövő héten eldöntik, hogy mi lesz a forint sorsa