szerző:
MTI

Japán iskola nyitotta meg kapuit Budapesten, ahol - a japán tanévnek megfelelően áprilistól - mintegy félszáz kisdiák kezdhette meg tanulmányait az első tanévben.

A XII. kerületi, Virányos Általános Iskola melléképületében helyet kapott intézmény szerdai megnyitóján Inagawa Teruyoshi nagykövet azt mondta: jelenleg mintegy ezer japán állampolgár él Magyarországon, és az itt élő japán gyerekek száma is nő.

Utalt arra, hogy száz japán cég működik ma Magyarországon, és a befektetők számára nagy vonzerő, ha van japán tanrendű iskola. Így az intézmény politikai és gazdasági jelentőséggel is bír.

Hozzátette, hogy az idei esztendő a Japán és az EU közötti cserekapcsolatok éve, amelynek keretében kulturális kapcsolatokat mélyítő programok zajlanak. Ennek keretében Magyarország is számos eseményt szervez.

Reményét fejezte ki, hogy a két iskola közelsége lehetőséget ad a japán-magyar kapcsolatok erősítéséhez a diákokon keresztül. Hiller István MSZP-elnök, volt kulturális miniszter örömét fejezte ki, hogy a jövőben a gyakorlatban is tapasztalatokat szerezhet a magyar pedagógia arról, amit a világ japán oktatási rendszerként ismer és elismer.

Reményét fejezte ki, hogy mód nyílik a tapasztalatcserére a japán és a magyar oktatási, nevelési mószerek között. Hiller hangot adott azon meggyőződésének, hogy az iskola működése tovább erősíti a számos magyar embernek munkahelyet adó japán befektetők Magyarország iránti bizalmát, és így hozzájárulhat az oktatási kapcsolatok mellett a két ország gazdasági kapcsolatainak szorosabbá válásához is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

KÍNAIISKOLA-TERVEK

Akár már szeptemberben megkezdődhet az oktatás a tervezett kínai-magyar két tannyelvű iskola első és ötödik...

Újabb imázsvideót küldünk a világnak Magyarországról és Budapestről

Újabb imázsvideót küldünk a világnak Magyarországról és Budapestről

GOOD DESIGN = GOOD BUSINESS – na de miért is?

GOOD DESIGN = GOOD BUSINESS – na de miért is?

100 millió eurót ad Bill Gates Európának

100 millió eurót ad Bill Gates Európának

Hatvani bűz: tiltakoznak a lakosok, de még mindig nincs felelős

Hatvani bűz: tiltakoznak a lakosok, de még mindig nincs felelős

Őrizetbe vették a harmadik hajléktalant a rendőrök

Őrizetbe vették a harmadik hajléktalant a rendőrök

A nap fotói: A belvárosi terepen parkolás új budapesti rekordere

A nap fotói: A belvárosi terepen parkolás új budapesti rekordere