szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elmarad az Országgyűlés Ügyrendi Bizottságának hétfői ülése, mert a testület szeretné megvárni az államfőválasztással összefüggésben keddre tervezett négypárti egyeztetés eredményét.

Szili Katalin
© HVG
„Bízunk benne, hogy a négypárti megbeszélésen a feleknek sikerül egyezségre jutniuk a vitatott technikai jellegű kérdésekben, illetve akár a jelölt személyéről is” - indokolta a bejelentést Csiha Judit, az ügyrendi bizottság szocialista elnöke. Az ügyrendi bizottsághoz - az államfőjelölt Szili Katalin házelnököt a köztársasági elnökválasztással kapcsolatos ügyek intézésében helyettesítő - Mandur László parlamenti alelnök fordult két kérdéssel.

A testülettől arra vár választ, mi a teendő, ha a harmadik fordulóban sem sikerül - például több jelölt esetén szavazategyenlőség miatt - köztársasági elnököt választania az Országgyűlésnek, illetve, hogy az érvénytelen szavazatokat beszámítsák-e az eredménybe.

A kérdésekről az első ülésen a testület nem foglalt állást. Az SZDSZ ezen felül felvetette: számítson azoknak a képviselőknek a szavazata is, akik egyik jelöltre sem akarnak igennel szavazni, de "nem" voksukkal részt vennének a véleménynyilvánításban.

Az MDF részéről az a vélemény fogalmazódott meg, hogy a harmadik fordulóban is biztosítani kell a határozatképességet a Házban az eredményes döntés érdekében. Ez ügyben az ellenzéki párt kezdeményezte, hogy forduljanak az Alkotmánybírósághoz, de ezt a többi frakció sem az alkotmányügyi, sem pedig az ügyrendi bizottságban nem támogatta.

Már korábban egyezség született a házbizottságban arról, hogy a parlament június 6-i és 7-i ülésén tűzi napirendre az államfőválasztást. Az MSZP jelöltje Szili Katalin. A legnagyobb ellenzéki párt még nem nevezte meg támogatottját, de a Fidesz azt már bejelentette, hogy szimpátiaszavazását Mádl Ferenc "nyerte", a második legtöbb voksot Sólyom László kapta.

Államfőt jelölni legalább 50 honatya aláírásával lehet, a megválasztáshoz az első két körben a képviselők kétharmadának, a harmadik körben a szavazásban résztvevők többségének támogatása szükséges. Az MSZP-frakció tagjai már aláírásukkal már Szili Katalint ajánlották államfőjelöltnek. Az előzetes nyilatkozatok alapján aligha várható konszenzus a jelölt személyéről a négypárti konzultáción.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Államfőválasztás: jövő héten négypárti egyeztetés

Közös időpontot találtak a parlamenti pártok arra, hogy az államfőjelöltről egyeztessenek - közölte Dávid Ibolya szombaton. Nem tud pártalkuról és nem foglalkozik a köztársaságielnök-jelöltsége körüli különféle találgatásokkal Szili Katalin házelnök.

Tom Hanks nyitotta meg a virtuális bulit Joe Biden beiktatása után – videók

Tom Hanks nyitotta meg a virtuális bulit Joe Biden beiktatása után – videók

Radar360: Bident beiktatták, nekilátott rendet rakni Trump után

Radar360: Bident beiktatták, nekilátott rendet rakni Trump után

Bölcsészdiplomával sikeres agrárkarrier: egy magyar vállalkozó története

Bölcsészdiplomával sikeres agrárkarrier: egy magyar vállalkozó története