szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyurcsány Ferenc az MSZP-frakció ülése előtt közölte: azt kérte a szabad demokratáktól, hogy az államfőválasztáson legyenek tekintettel a kormányzás érdekére.

"A szabad demokratáktól azt kértem, hogy a kormányzás érdekében legyenek tekintettel" - fogalmazott a kormányfő arra a kérdésre, mire kérte az SZDSZ-frakciót annak délelőtti ülésén. Gyurcsány hozzáfűzte: az SZDSZ-től kérte "ne támogassák az ellenzék jelöltjét, s ne akadályozzák meg, hogy lehessen támogatni, aki akarja, Szili Katalint".

Az MTI értesülése szerint a kormányfő hétfőn reggel igen rövid ideig, körülbelül három percig vett részt az SZDSZ-frakció ülésén.

Lapértesülések szerint az SZDSZ országos tanácsának szombati ülése után a párt frakciója arra készül, hogy senkinek nem adnak a „nem szavazás alóli mentességet”, vagyis senki nem voksolhat anélkül az államfőválasztáson, hogy ne veszélyeztesse frakciótagságát.

A miniszterelnök is jónak tartja, hogy az MSZP-frakció kiáll az államfőválasztás során Szili Katalin házelnök mellett – mondta Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten, a képviselőcsoport délelőtti ülése után.

"A köztársaságielnök-választásnál a frakció álláspontja változatlan, és a miniszterelnök úr is megerősítette azt, hogy ő személyesen is támogatja és jónak tartja, (hogy) a frakció továbbra is kiáll Szili Katalin mellett" – mondta Göndör István.

Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ-től számítanak-e szavazatra a szocialista politikus közölte: úgy gondolja, hogy a szabad demokraták kellő bölcsességgel fognak dönteni, és a kialakult helyzet kulturált megoldásához is hozzá tudnak járulni.

Göndör István elmondta: a frakció a nap folyamán még összeül, mivel este nyolc óráig új jelölést kell benyújtania. Az MTI értesülései szerint Szili Katalin házelnök is részt vesz a hétfő délutáni szavazáson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Áder: három szavazattal győz Sólyom

Sólyom László győz három szavazattal, ha mindenki úgy cselekszik a parlamenti államfő-választáson, ahogy eddig nyilatkozott - mondta Áder János a köztelevízióban vasárnap.

Itthon

A nép és az elit – népszavazás után, elnökválasztás előtt

Lehet, hogy a népakarat és a politikai elit ambíciói közötti szakadék új korszakot jelent az európai politikában? A konfliktus nálunk az elnökválasztás ügyében élesedhet ki. Az unió alkotmányát brutálisan elutasító francia és holland népszavazás tapasztalatainak elgondolkodásra kellene késztetni a magyar politikai elitet - véli írásában Hack Péter.