Bűncselekmény hiányában megszüntette a rendőrség az Oláh Action nevű, a cigányok kiirtására buzdító játékkal kapcsolatban, közösség elleni izgatás gyanújával indított nyomozást. A határozat ellen a RomNet panasszal kíván élni, mivel a játék több weblapon keresztül is elérhető jelenleg.

A BRFK szerint nem uszítás?
A RomNet ismerteti a nyomozást megszüntető határozatot, amelyben Tóth Ferenc alezredes úgy fogalmaz: "a játék tartalma alapján megállapítható, hogy az a Btk. tényállásába ütköztetve nem tényállásszerű. Kétségtelen, hogy a hangvétele, illetve a játék módja - tehát, az ország különböző megyéiben cigány származású embereket kell elpusztítani a játékban való továbbjutáshoz, és a játék megnyeréséhez - a cigány közösséggel szemben megvetést tükröz, illetve a játék közben megjelenő feliratok használják a gúnyolódást, mint a lejáratás eszközét, azonban mindez az uszítás fogalomkörébe nem illeszthető. A játék használata közben egyébként nem felismerhető azon személyek köre, akiket a továbbjutás érdekében el kell pusztítani, azokra csak a közben megjelenő feliratok tesznek utalást".
A RomNet-Média Alapítvány arról tájékoztatott, hogy egy hónapja tett feljelentést közösség elleni izgatás gyanújával ismeretlen tettes ellen, de a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztálya a nyomozás során azt állapította meg, hogy "mivel a bűncselekmény nem bűncselekmény", ezért megszünteti az eljárást. A határozat ellen a RomNet panasszal kíván élni, mivel a játék több weblapon keresztül is elérhető jelenleg. - írja a RomNet.

 A feljelentés szövegében a RomNet úgy fogalmazott: a cigányok kiirtására buzdító játék és a szélsőjobboldali eszmét hirdető mondatok közlése erősíti az ellentéteket, megosztja mind a roma és nem roma társadalmat és ez csoportokon belüli konfliktusokhoz vezethet. A "Fehér Magyarország" elérésére irányuló honlap készítői nevüket nem árulták el, mindössze annyit közölnek: "legyen ennyi elég; LUIGI és SAM.

A BRFK osztályvezetője a RomNetet levélben arról tájékoztatta pénteken, hogy a rendőrség az Internetszolgáltatótól a játékot lefoglalta.

A RomNet a feljelentés napján tájékoztatta a rendőrséget arról is, hogy a játékot elérhető honlapról különböző szélsőjobboldali eszméket hirdető betiltott könyvek is olvashatók; mint például Adolf Hitler Mein Kampf című műve, és megtalálható az oldalon Gömbös Gyula és Szálasi Ferenc írásai is. Az oldalra látogatva különböző szélsőséges nézeteket valló, skinhead zenekarok dalait is le lehet tölteni.

A játék még ma is elérhető a világhálón - állítja a RomNet - ezért a nyomozást megszüntető határozat ellen panasszal él.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Áder János az adu ászunk, de ez kevés ebben a játszmában

Áder János az adu ászunk, de ez kevés ebben a játszmában

Olyan funkció jöhet az Instagramra, amit csak a népszerű felhasználók kapnak majd meg

Olyan funkció jöhet az Instagramra, amit csak a népszerű felhasználók kapnak majd meg

Jól van ez így? Akkor is megjegyez minket a Google, ha kijelentkezünk

Jól van ez így? Akkor is megjegyez minket a Google, ha kijelentkezünk

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

Kovács Zoltán nem tekinti újságírónak a Politico magyar származású alkalmazottját

Kovács Zoltán nem tekinti újságírónak a Politico magyar származású alkalmazottját

Strasbourgi terrortámadás: háromra emelkedett az áldozatok száma

Strasbourgi terrortámadás: háromra emelkedett az áldozatok száma