szerző:
MTI

A diákok továbbtanulását gyökereiben változtatja meg a felsőoktatást átalakító bolognai folyamat 2006-tól, ennek ellenére 56 százalékuk még egyáltalán nem hallott róla, 78 százalékuk pedig nem ismeri a különbséget a bachelor és a master képzések között - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) felméréséből.

Az 501 középiskola 27729 diákja részvételével készült kutatás szerint a legnagyobb arányban az orvosi pályára készülők terveznek master képzést, őket követik a bölcsész, a jogi és szociális igazgatási területre készülők.

A FISZ felmérése vizsgálta azt is, hogy a diákok a jelentkezéskor milyen szempontok alapján választanak egyetemet, főiskolát. A pályaválasztók számára a legfontosabb, hogy a diploma jó elhelyezkedést biztosítson. Ezt követi, hogy mely tantárgy emelt szintű vizsgáját kéri a felsőoktatási intézmény, és a harmadik szempont, hogy a képzés államilag finanszírozott, vagy költségtérítéses, és ha költségtérítéses, akkor mekkora a tandíj mértéke

Figyelemre méltó, hogy az összes megkérdezett 44 százaléka venne részt költségtérítéses képzésben. Erre az emelt szinten érettségizők nagyobb arányban hajlandóak, mint azok, akik középszinten érettségiznek - tartalmazza a felmérés.

Az új felsőoktatási rendszerben a középiskola elvégzése után a hallgató először csak rövidebb, többnyire hároméves kurzuson vesz részt, melynek elvégzése után bachelor, a rákövetkező kétéves képzés végén pedig master fokozatú diplomát kap.

A diákoknak az idén első ízben van lehetőségük arra, hogy a jelentkezési lapok leadása után - július 11-ig - még egyszer változtathassanak a megpályázott intézmények sorrendjén az Országos Felsőoktatási Felvételi Irodánál.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Hasznos tippek 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba felvételizőknek

Január 28-án, pénteken egyes hat- és nyolcévfolyamos gimnáziumok központi írásbeli felvételi vizsgáival megkezdődik a középiskolai felvételik sorozata. Mellékletünkben tájékozódhat a határidőkről, az iskolákról és a korábbi eredményekről, illetve 2001 és 2004 közötti évek összes írásbeli feladatsorát is letöltheti.

hvg.hu Itthon

Középiskolák rangsora 2004-ben

A középiskolák tavalyi felvételi eredményességi rangsorát a fővárosi Fazekas, a zalaegerszegi Zrínyi, a szegedi Radnóti, a debreceni Kossuth gyakorló és a nyíregyházi Krúdy gimnázium vezeti - derül ki az Országos Közoktatási Intézet friss összesítéséből. A hozott hátrányok ledolgozásában a budapesti Patrona Hungariae, a törökszentmiklósi Bercsényi, a debreceni Svetits, a mohácsi Kisfaludy és a tamási Béri-Balogh jeleskedett leginkább.

hvg.hu Itthon

Felvételizők és fogadó intézmények száma

A korábbi évek felvételi adatai bizonyítják, hogy aki 6 vagy 8 osztályos gimnáziumba akar járni, az esetek túlnyomó többségében be is jut valamelyik efféle képzést adó intézménybe. Persze nem biztos, hogy abba, amelyikbe leginkább akart.

Leslie Mandoki nagyon ért a politikához

Leslie Mandoki nagyon ért a politikához

Gombnyomásra sötétíthető üvegtetőt kapott a McLaren új kabrió szupersportkocsija

Gombnyomásra sötétíthető üvegtetőt kapott a McLaren új kabrió szupersportkocsija

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Három évvel ezelőtti felvételeket mutattak be franciaországi tüntetésként Bayer Zsolt műsorában

Három évvel ezelőtti felvételeket mutattak be franciaországi tüntetésként Bayer Zsolt műsorában

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát