szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Adócsalás, tb-csalás és magánokirat-hamisítás miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség Sas József, a Mikroszkóp Színpad igazgatója ellen. Összesen tízmillió feletti adó- és TB-csalással vádolják.

Komoly pénzek

A jövedelemadót S. József a vád szerint 1998-ban 7,8 millió, 1999-ben 9,9 millió, 2000-ben 4,6 millió, 2001-ben 12,8 millió forinttal csökkentette. Amikor tudomást szerzett arról, hogy az egyéni vállalkozónál adóellenőrzés folyik, ő saját maga önellenőrzést végzett és utólag közel 20 millió forintot megfizetett személyi
jövedelemadóként az Apeh-nek. Ezzel részben megtérítette az
adóhiányt - mondta. A vád szerint S. József 1999, 2000 és 2001-ben összesen több mint 7 millió forintot nem fizetett meg egészségügyi hozzájárulásként, valamint 4 millió forint társadalombiztosítási járulékot sem fizetett meg.

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt B. Béla egyéni vállalkozó és S. József ellen. Az elsőrendű vádlott B. Béla ellen adócsalás, folytatólagosan elkövetett csalás és magánokirat-hamisítás a vád, a másodrendű vádlott S. József ellen folytatólagosan elkövetett társadalombiztosítási csalás, adócsalás és magánokirat-hamisítás a vád - közölte Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.
   
Az ügyészség által következetesen S. Józsefként emlegetett művész a vád szerint - ahogy a szóvivő elmondta - még 1997-ben színlelt megállapodást kötött B. Béla elsőrendű vádlottal, a megállapodás célja pedig az volt, hogy a másodrendű vádlott Sas József kikerülje az adófizetési kötelezettségét.
   
A vádlottak megállapodtak abban, hogy a másodrendű vádlott művészeti tevékenységéből és az egyéb szponzoroktól érkező bevételt az egyéni vállalkozó számlájára utalják át, az egyéni vállalkozó pedig ennek az összegnek a 90 százalékát készpénzben átadja a másodrendű vádlottnak, 10 százalékot megtart magának, miközben kettejük között színlelt szerződések voltak - tette hozzá a szóvivő.
   
Elmondta: az így átvett jövedelemről a másodrendű vádlottnak, mint önadózónak bevallást kellett volna készítenie, ő azonban nem fizette meg a személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást ezen összegek után.
   

Színlelt papírok
A vád szerint a vádlottak szerződést kötöttek, miszerint B. Béla egyéni vállalkozó jogosult a művész, mint jogtulajdonos képviseletére, nevében köthet szerződést, és jogosult beszedni a szerződött összegeket. Egy másik szerződést a Mikroszkóp Színpad Kht., illetve a Mikroszkóp Színpad Alapítvány képviselőjeként kötöttek meg a vádlottak.
   
Gyakorlatilag üzletszerzői tevékenység ellátásával bízta meg az egyéni vállalkozót, azonban ezek színlelt szerződések voltak, hiszen a megkötött szerződések tekintetében semmilyen tevékenységet nem végzett az elsőrendű vádlott, a szerződéseket S. József kötötte és végezte el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Adócsalással gyanúsítják Sas Józsefet

A Mikroszkóp Színpad igazgatóját szerdán délelőtt hallgatta ki a rendőrség adócsalás megalapozott gyanúja miatt - mondta Szabó Mihály, az Országos Rendőr-főkapitányság Pénzügyi Nyomozó Igazgatóságának helyettes vezetője.

Elítélték a Google-t a felhasználók megtévesztése miatt Ausztráliában

Elítélték a Google-t a felhasználók megtévesztése miatt Ausztráliában

Alkotmánybíróság: az állami szervnek pontosan meg kell indokolnia, ha a járványra hivatkozva később válaszol

Alkotmánybíróság: az állami szervnek pontosan meg kell indokolnia, ha a járványra hivatkozva később válaszol

Horror összegeket fizet a kormány a több ezer nem használt lélegeztetőgép tárolására

Horror összegeket fizet a kormány a több ezer nem használt lélegeztetőgép tárolására