szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Osztrák-magyar államfői találkozó kezdődött pénteken Bécsben, amely után a Magyar Köztársaság elnöke Ausztria kormányának és törvényhozásának a vezetőjével is találkozik.

Sólyom Lászlónak államfőként ez az első külföldi látogatása, amellyel viszonozza az osztrák szövetségi elnök tavalyi gesztusát. Heinz Fischer hivatalba lépése után először Magyarországra látogatott.

A magyar elnököt délelőtt államfőnek kijáró ünnepélyes külsőségek közepette köszöntötték Bécs szívében, a Josefsplatzon. A fogadtatáson Fischer a közelmúltban szenvedett Achilles-ín sérülése miatt két mankóval járva vett részt.

Az egynapos hivatalos munkalátogatásra érkezett köztársasági elnököt elkísérte a felesége is az osztrák fővárosba. Heinz Fischer és Sólyom László a Pallavicini-palotában ült tárgyalóasztalhoz. Itt ad díszebédet az osztrák elnöki pár a magyar köztársasági elnök és felesége tiszteletére.

Sólyom László a nap folyamán Wolfgang Schüssel kancellárral is találkozik, és tárgyal Andreas Kohl parlamenti elnökkel. Az előzetes program szerint a magyar elnöki pár délután megtekinti a Burg Kincseskamrájának világhírű gyűjteményét, majd a két elnök zárótalálkozót tart a Burgtól kőhajításnyira található Central kávéházban.

A magyar államfő fényképével illusztrált cikkekben harangozta be pénteken két központi osztrák napilap Sólyom László bécsi látogatását. A Kurier című független újság egyebek között idézte a magyar köztársasági elnöknek azt a kijelentését, miszerint mindaddig nem utazik az Egyesült Államokba, amíg ehhez ujjlenyomatot kell adnia. Felhívták a figyelmet arra, hogy Sólyom szerint a terrorizmus elleni küzdelemmel összefüggésben új egyensúlyt kell kialakítani az önvédelem és a jogok tiszteletben tartása között. Kiemelték, hogy a magyar államfő hazájában elutasítja a pártok elkeseredett hatalmi harcát, és olyan morális fogalmak rehabilitálásáért lép fel, mint a becsületesség és az állhatatosság.

A Der Standard című liberális napilap ismertette a magyar kormánynak azokat a terveit, amelyekkel könnyíteni szeretné a határon túli magyarok beutazását az EU-tagországokba. Az újság ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy Sólyom László az APA osztrák hírügynökségnek adott csütörtöki interjújában a határokon túl élő magyarok státusának végleges rendezése mellett foglalt állást.

A magyar államfő szerint bármilyen döntést hozzon is Bécs a magyar munkavállalókat is érintő átmeneti munkaerőpiaci korlátozások kérdésében, az nem fogja megterhelni a magyar-osztrák kapcsolatokat.

Sólyom László ezt már pénteken Bécsben jelentette ki azon a sajtóértekezleten, amelyet Heinz Fischer köztársasági elnökkel tartottak tárgyalásaik után.

Az egynapos hivatalos munkalátogatáson az osztrák fővárosban tartózkodó magyar államfő leszögezte, hogy nagyon szilárd alapokra épülnek a két ország kapcsolatai. Magyarországot és Ausztriát nem csak a történelmi örökség köti össze, hanem a közös jövő is az Európai Unióban. Magyarország nagyon nagy várakozásokkal tekint a jövő év elején kezdődő osztrák soros EU-elnökség elé - emelte ki.

Az osztrák elnök titokmentesnek és teljesen átláthatónak nevezte Ausztria és Magyarország kapcsolatait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Sólyom László: "Most tehát akasztják a hóhért"

Az egykori zöld mozgalmár Sólyom László (63 éves) életfilozófiájának mindmáig szerves része a fogyasztásellenesség és a jövő nemzedékek iránti felelősség. A múlt pénteken hivatalba lépett új államfő korlátozottan tehet e célokért, hisz épp az általa vezetett első Alkotmánybíróság kötötte meg a mindenkori elnök kezét.

Vélemény

Sólyom, az ujjlenyomat, meg a szonda

Sólyom László személyében új államelnökünk van. Örülünk, hogy egy komoly államférfit, kiegyensúlyozott, objektív, alkotmánytisztelő, egyben megnyerő elnököt választottunk. Ám vélhetően a beiktatás lázának hevétől elragadtatva, az új államfő az őt kérdező riporterekkel közölte: nem hajlandó az Egyesült Államokba utazni mindaddig, amíg ott ujjlenyomatot vesznek tőle.

Hét nap

SÓLYOM SZŰZBESZÉDE

Újfajta államfői karaktert felmutató, a hagyományos augusztus 20-ai protokolláris szónoklatok hagyományaival szakító...

MTI Itthon

Sólyom első külföldi útja Bécsbe vezet

Sólyom László köztársasági elnök első külföldi útja Bécsbe vezet, így az államfő pénteken viszonozza Heinz Fischer osztrák államfő tavalyi gesztusát, akinek első külföldi államfői látogatása Budapestre vezetett.

MTI Itthon

Sólyom László ünnepi beszéde (teljes szöveg)

Új egyensúlyra van szükség egyrészt a megszokott mintákhoz való alkalmazkodás, másrészt pedig a jól megalapozott saját kezdeményezések között - fogalmazott az államalapítás ünnepének nyitórendezvényén szombaton, a Parlament épülete előtti tisztavatón a köztársasági elnök, a hadsereg főparancsnoka. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a beszédet.

Tizenöt éves lány és kutyája alatt szakadt be a Sóstó jege

Tizenöt éves lány és kutyája alatt szakadt be a Sóstó jege

Hat uniós ország is tiltakozik a csökkenő Pfizer-szállítmányok miatt

Hat uniós ország is tiltakozik a csökkenő Pfizer-szállítmányok miatt

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban