szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyelőre nincs madárinfluenza-veszély Magyarországon, akárcsak Európa nagy részében sem - állítják vakcinagyártó szakemberek, akik szerdán egy budapesti sajtóbeszélgetésen ismertették az Ázsiából eredő betegség legfőbb ismérveit.

"Jogos az a vélekedés, hogy ez egy halálos fenyegetettség, de elsősorban állatokra" - mondta Erdei Péter, egy holland vakcinagyártó világcég hazai szaktanácsadó orvosa. Kiemelte: az általános A-típusú madárinfluenza embert csak a legritkább esetben fertőzhet meg.

"Csak ha kialakul egy speciális vírustörzse a betegségnek, abban az estben lehet veszélyes az emberiségre, ilyenkor már komoly lehet a fenyegetettség, mert ekkor emberről emberre is terjedhet a vírus" - közölte a szakember, aki szerint elképzelhető, hogy erre sosem kerül sor, de az is lehet, hogy hamarosan bekövetkezik a vírus génmutációja.

Eddig kevesebb mint száz ember halt meg madárinfluenzától a pár éve Ázsiában újra elterjedt betegségben, az elhullott állatok száma viszont már eléri a százmilliót - mondta Erdei Péter. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon 1972-ben már észleltek madárinfluenzás megbetegedést a Hortobágy területén vadmadaraknál. Hozzátette: Európában az 1910-es évek végén sokmillió emberi áldozatot szedő spanyolnátha vírustípusai is összefüggésbe hozhatóak a többnyire Ázsiából eredő betegséggel. 

"Jelenleg azonban a veszély sokkal kisebb, mint azt a médiából lehet napról napra hallani" - hangsúlyozta a szaktanácsadó, aki "PR-eseménynek" minősítette az egészségügyi miniszter, a tiszti főorvos és a miniszteri biztos minapi közös "vakcina-oltási akcióját". A védekezésről megjegyezte: fontos a különböző fajok elkülönítése, akárcsak az, hogy az állatok ne legyenek nagy számban összezárva kis területen. Szükséges a zárlat, a "humánus - elgázosításos - leölés" és az azonnali bejelentés az állategészségügyi hatóságok felé. Hozzátette: a harmadik lehetőség költséges, bár megelőzésre a szakértők szerint ez a leghatékonyabb: a "vakcinázás", ami egy európai uniós alapelv miatt még nem általános Európában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Egyelőre nem kell félnünk a madárinfluenzától

"Jelen pillanatban nincs olyan helyzet, amely indokolná, hogy Magyarországon a lakosság megijedjen" - mondta Süth Miklós országos főállatorvos. Ám minden uniós tagország tervet dolgozott ki az esetleges betegség megszüntetésére.

MTI Itthon

Miniszteren tesztelik a madárinfluenza elleni vakcinát

Néhány napon belül megkezdődik Magyarországon a madárinfluenza elleni oltóanyag embereken történő tesztelése, az első két oltást Rácz Jenő egészségügyi miniszter és az országos tiszti főorvos kapja.

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

Katalizátortolvajokat fogtak el a szekszárdi rendőrök

Katalizátortolvajokat fogtak el a szekszárdi rendőrök

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt